Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör premiärminister Rishi Sunak och Labour-ledaren Keir Starmers reaktion på att Storbritannien går till val 4 juli. Foto: Kin Cheung/AP

Storbritannien utlyser parlamentsval i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger på onsdagen att landet utlyser parlamentsval 4 juli. Ett val som kunde hållas allra senast i januari 2025.

– Nu är tiden inne för Storbritannien att välja sin framtid, säger han i ett regnigt London utanför 10 Downing Street.

Rishi Sunak säger att valet kommer att handla om vem som kan ge folket en bättre framtid.

– Under de kommande veckorna kommer jag att kämpa för varje röst, jag ska förtjäna ert förtroende och bevisa för er att endast en konservativ regering ledd av mig inte kommer att riskera vår ekonomiska stabilitet, säger han.

Samtidigt hävdar han att väljarna inte vet vad de får med en regering ledd av Labour-ledaren Keir Starmer – som enligt Sunak endast skulle välja de ”enkla utvägarna”.

Keir Starmer säger i sin tur att det är ”tid för förändring”.

– Storbritannien är ett stort och stolt land, men efter 14 år lett av Tories tenderar ingenting att fungera längre, säger Starmer i en video på X och tillägger att hans eget parti har genomgått en förändring.

Han säger vidare att han vill ”stoppa kaoset, vända blad och börja återuppbygga”.

Sunaks parti, Tories, har suttit vid makten sedan 2010 men opinionsundersökningar tyder på att partiet ligger långt efter oppositionspartiet Labour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.