Jaredh Vedhmad har kommit till ungerska gränsen med sin familj. Foto: SVT

Jaredh flyr undan IS-terrorn med sin familj

Uppdaterad
Publicerad

Just nu tar sig stora flyktingströmmar till Ungern, till och med större än de som tar sig över Medelhavet.

När vi kom till Ungern i slutet av juli har över 95.000 kommit till Ungern, de flesta från Syrien, Irak och Afghanistan.

En av dem är Jaredh Vedhmad som flytt undan IS med sina barn och fru.

– Det finns många problem i Afghanistan, säger han när vi träffar honom nära gränsen.

Vi befinner oss i Ungern mellan städerna Morahaloum och Ashattaloum nära den serbiska gränsen. Överallt syns människor komma gående längs vägarna. Majsfälten är upptrampade. 

Alla vi möter är utmattade och söker skydd i skuggan.

Vi träffar en familj som precis har tagit sig hit. Bakom sig har de en lång väg, de har passerat sju länder från Afghanistan som de lämnade på flykt undan Islamiska staten. Och de vill fortsätta framåt. 

– Vi kom hit till Ungern och nu ska jag till Tyskland. Det finns många problem i Afghanistan, säger Jaredh Vedhmad, vars fru och tre små barn befinner sig på flykt undan Islamiska Staten.

Enkelbiljett till Budapest

Vid den ungerska gränsen plockar gränspolis upp asylsökande och migranter som nyss har kommit från Serbien i gröna bussar. De transporteras vidare till ett tillfälligt flyktingläger, som kallas för hangaren, utanför staden Szeged. Där får de stanna i några dagar, eller timmar, sedan måste de vidare till nästa plats. 

Många vi möter längs vägarna har precis kommit från Serbien för att söka asyl i Ungern. Något som inte är enkelt.

Efter en kort tid i flyktinglägret bussas människor till järnvägsstationen i staden Szeged, nära den serbiska gränsen, för att åka vidare. De får en enkel biljett till huvudstaden Budapest. 

En kväll är det kaos på järnvägsstationen. Abdulmanan Ahmadzai är en av många vars dokument har fått fel inträdesdatum av polisen när han kom in i landet.

– Polisen behandlar oss inte bra här. De sa att det var rätt papper, säger Abdulmanan Ahmadzai.

– Vi tar med deras papper till polisen som omedelbart måste skriva rätt datum för att asylförfarandet ska bli rätt, säger juristen Timea Kovacs som samlar in asylsökandes dokument på järnvägsstationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.