Jordbävningen kändes även i Pakistan där människor sprang ut på gatan när byggnader började rasa. Foto: TT

Dödligt jordskalv skakar Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Afghanistan och Pakistan har skakats av ett större jordskalv, som även drabbade Indien. Minst 275 personer har bekräftats döda, däribland tolv elever som trampats ihjäl på en skola för flickor Afghanistan.

Jordskalvet inträffade vid tretiden lokal tid i ett bergsområde söder om Feyzabad i den nordöstra delen av Afghanistan, uppger Reuters. Skalvets epicentrum har lokaliserats till en plats 82 kilometer sydost om Feyzabad i bergskedjan Hindu Kush och jordbävningen skedde på 213,5 kilometers djup.

I Afghanistans huvudstad Kabul skakade byggnader, bilar rullade iväg på gatorna, elektriciteten försvann och människor sprang ut på gatorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Många dödsoffer

Minst 228 personer har dödats i Pakistan, medan över 1.500 skadats. I Afghanistan har myndigheter bekräftat 33 döda och fler än 200 skadade.

I den afghanska provinsen Takhar trampades 12 elever vid en skola för flickor ihjäl, då de försökte ta sig ut ur de skakande byggnaderna, enligt uppgifter från lokala myndigheter till nyhetsbyrån AP. Ytterligare 42 flickor kördes till sjukhuset för att få vård för skador.

Dödssiffrorna väntas stiga. Den drabbade delen i Afghanistan är svåråtkomlig och enligt afghanska myndigheter kommer man inte ha säkra siffror förrän på tisdag morgon, när man väntas komma fram till området.

Skalvet kunde även kännas i den norra delen av Indien där två människor dog.

– Jag trodde undergången var här, säger Iqbal Bhat, som äger en butik i Kashimir.

”Långvarigt skalv”

Margareta Benson, reporter för SVT:s lokala nyhetsprogram SVT Nyheter Stockholm, befinner sig i den indiska staden Jaipur 25 mil söder om landets huvudstad Delhi. Hon kände inte själv av skalvet, men säger till SVT att ett flertal av hennes vänner i staden upplevde den kraftiga jordbävningen.

– Efter skalvet ringde en av mina vänner upp mig och berättade hur väggarna på det kontor han arbetar på hade börjat skaka kraftigt. Alla fick då lämna byggnaden och ingen har fått gå in igen.

Margareta Benson berättar även att vänner i huvudstaden Delhi ringt och sagt att man där har stängt av tunnelbanan och att dagens starka jordskalv ska ha varit extremt långvarigt.

–  I Delhi ska det ha legat runt 7 på Richterskalan, och här låg det runt 3,6. Men tydligen ska skalvet ha pågått under lång tid, vilket gör att mina kompisar här i Jaipur, som inte är helt ovana vid jordbävningar, blir rädda.

Större jordbävning

USA:s seismologiska myndighet USGS uppmätte skalvet till magnituden 7,5 på magnitudskalan, vilket räknas som en större jordbävning som kan orsaka allvarlig skada över större områden.

– Sannolikt blir det relativt små konsekvenser, då epicentret var så djupt under marken, säger seismologen Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet till TT.

Området är glesbefolkat, men Bödvarsson påpekar att husen i regionen sällan är byggda på ett sätt som klarar stora jordskalv.

Ett av de kraftigaste skalven

Enligt statistik från USGS är dagens jordbävning en av de kraftigaste som inträffat i Afghanistan sedan 1965, då samma region drabbades av ett skalv som uppmättes till 7,8 på magnitudskalan.

Området har även senare drabbats av kraftiga jordskalv. 2005 omkom över 75.000 människor i området Kashmir i ett skalv som uppmätte 7,6 på magnitudskalan och i april 2015 miste 9.000 människor i Nepal livet i en jordbävning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.