Uppgifter: 65 döda vid bombdåd i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 människor rapporteras ha drabbats när en lastbil full med sprängämnen detonerade vid en militäranläggning i norra Libyen. Antalet döda har stigit till 65, uppger en sjukhuskälla.

Enligt medieuppgifter var stora mängder sprängämnen gömda i en lastbil som kördes fram till en utbildningsanläggning i staden Zlitan för poliser och soldater. Explosionen var jättelik och inträffade under en examensceremoni vid anläggningen.

Uppgifterna om antalet döda har varierat. Tidigare i dag sa borgmästaren att minst 40 dödats, men enligt sjukhuskällor rör det sig nu om 65 offer. Enligt ögonvittnen ska det finnas civila bland offren.

FN:s sändebud i Libyen Martin Kobler skriver på Twitter att explosionen var följden av ett självmordsangrepp. ”Jag fördömer å det starkaste dagens dödliga angrepp i Zliten”.

Zlitan, även kallat Zliten, är känt för att ha haft starka miliser som häromåret stred mot den sedermera störtade Gaddafi-regimen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.