Strand endast för kvinnor anlagd i Tjetjenien

Publicerad

Tjetjenska myndigheter har i dag, utanför landets huvudstad Groznyj, invigt en strand där uteslutande kvinnor får bada.

Könsuppdelningen sker enligt muslimsk tradition, uppger myndigheterna som också meddelar att en strand exklusiv för män kommer att öppna inom kort, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tjetjeniens Moskva-stödda president och starke man, Ramzan Kadyrov, har använt generösa subventioner från Kreml för att stabilisera regionen som lidit svårt av två krig uner de senaste 20 åren, uppger AP.

Kadyrov, som har ett förflutet som milisman, har under sin tid vid makten gjort sig känd för att med våld driva igenom islamiska reformer, där ibland att införa obligatoriska krav om huvudduk för kvinnor på allmän plats, uppger AP.

Stranden som nu öppnat är landets första i sitt slag och ligger längs ett område i utkanten av Groznyj som tidigare varit eftersatt och nedsmutsat. Myndigheterna planerar också att anlägga sanatorier och friluftsanläggningar i området, uppger AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.