Strandsatta skrev ”hjälp” i sanden – räddades från öde ö

Uppdaterad
Publicerad

Tre män räddades under torsdagen från den öde ön Fanadik i Mikronesien i Stilla havet, uppger BBC. Männen hade med hjälp av palmblad skrivit ”hjälp” i sanden när de upptäckts av ett flygplan från den amerikanska flottan.

Enligt männen kapsejsade deras båt av höga vågor efter att de hade gett sig av från ön Pulap under måndagen. Efter många simtag lyckades männen till slut ta sig till ön Fanadik där de blev strandade i tre dagar.

Kustbevakningen fick reda på att männen var försvaunna i tisdags och inledde en sökoperation, skriver The Guardian.

Gjorde upp eld

I torsdags morse upptäckte ett av den amerikanska marinens flygplan tre män som vinkade med orangea flygvästar. I sanden hade de skrivit ”help”(hjälp) med stora bokstäver. Orsaken till att marinen först riktade sitt intresse mot ön var att männen hade gjort upp en eld – annars hade det sannolikt tagit längre tid att upptäcka dem.

Meddelade familjerna

Kustbevakningen meddelade genast männens familjer om att de saknade nu var återfunna och mådde bra. De fördes med båt till Pulap.

”Våra gemensamma ansträngningar, tillsammans med många andra som har varit villiga att hjälpa till, gjorde att vi lyckades rädda de här tre männen i ett väldigt avlägset område i Stilla havet”, säger William White, talesperson för USA:s kustbevakning, i ett skriftligt uttalande, rapporterar The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.