Foto: TT

Hot om flygstrejk – tusentals svenskar kan bli fast i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar som är på semester i Grekland riskerar att inte kunna resa hem som planerat. Landets flygledare hotar med strejk från och med natten till söndag.

Blir det strejk drabbas alla flyg till och från Grekland och det gäller i så fall resenärer med bland annat Ving, Apollo, SAS och Ryanair.

Nu hotas tusentals svenska semesterfirare av en grekisk flygledarstrejk.

Det är de grekiska flygledarna som varslat om strejk på samtliga flygplatser i landet i protest mot en ny flygreform som ska vara ett första led i att privatisera landets flygplatser uppger den grekiska nyhetsbyrån RIA, enligt TT.

En strejk som väntas börja natten till söndag och kan komma att helt stänga grekiskt luftrum, vilket kommer att stoppa alla flygresor in och ut ur landet.

”Förbereder oss på det värsta”

Ryanair har ställt in helgens flygningar mellan Skavsta och Grekland. Under fredagskvällen skickade Ryanair sms till runt 200 resenärer om att söndagens flyg från Rhodos till Skavsta har ställts in. Även nästa veckas flygningar är hotade om strejken fortsätter.

Jennie Boström, presschef vid Apollo, säger till Aftonbladet att man kände till strejkhotet:

– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss för det värsta, säger Jennie Boström.

Nu jobbar resebolagen febrilt för att hitta lösningar för de svenska resenärerna.

Drabbar även flyg till Malmö

För SVT Nyheter Skåne uppger Boström att även resenärer till och från Köpenhamn och Malmö kan komma att drabbas.

– Det gäller flygningar under söndagen. Vi kommer att skicka sms och ta kontakt med alla berörda personer. Det kan också vara så att flera redan har fått information, säger Jennie Boström.

Risk för fler inställda flyg

Även resenärer med Ving kan komma att drabbas, berättar informationschefen Magdalena Öhrn.

– Vi har en del flyg från Köpenhamn. Vi har kontaktat alla våra gäster som är inbokade under söndag och måndag, eller onsdag och torsdag, då det här varslet ligger, säger Magdalena Öhrn.

– Vi kommer att återkomma med mer information under dagen, säger hon.

Fler inställda flygningar är troliga fram till den 13 oktober, skriver Ving på sin hemsida.

Om strejken inte blir avblåst drabbas alla med planerade flygningar till och från Grekland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.