Polis sköt mot sydafrikanska gruvarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Polis sköt i dag gummikulor och tårgas mot strejkande gruvarbetare i Rustenburg, som protesterade mot landets största fackliga organ, rapporterar AFP.

Demonstranterna försökte förhindra ett massmöte för den fackliga paraplyorganisationen Cosatu, eftersom de är missnöjda med hur de representerat arbetarnas intressen.

Månader av strejker har slagit hårt mot produktionen, vilket väckt frågor kring landets avstannande ekonomiska tillväxt och hur president Jacob Zuma hanterat den mest infekterade arbetskonflikten sedan apartheidtiden.

Gruvprotester i Sydafrika

I fredags gick platinabolaget Amplats med på att återanställa 12 000 arbetare som fått sparken.

Strejker som började vid platinagruvorna och spreds vidare till guld-, krom-, kol- och järnmalmsproduktionen har slagit hårt mot gruvoperatörer som redan kämpar med stigande kostnader, rapporterar Bloomberg Businessweek.

Vill förbättra levnadsförållandena

Strejkerna har minskat Sydafrikas gruvproduktion med nästan 10,1 miljarder rand, motsvarande 7,8 miljarder kronor, enligt tidningen Mail & Guardian vilket också lett till minskade skatteintäkter och exporter, samt färre arbeten, uppgav landets finansdepartement i veckan.

Staten ska nu satsa på att förbättra levnadsförhållandena för gruvarbetare och uppgradera informella bosättningar i gruvsamhällen som Rustenburg, där Marikanagruvan ligger.

Rustenburg är den snabbast växande staden på den afrikanska kontinenten, enligt tidningen. Bristande sociala tjänster och hög arbetslöshet i gruvområden har resulterat i dåliga levnadsförhållanden och missnöjda samhällen. Pengar har också öronmärkts för att genomföra ändringar i arbetsrätten.

Sydafrikansk lag är strikt när det gäller strejker och den som inte har tillbörliga tillstånd riskerar sparken under en strejk, vilket drabbat tusentals gruvarbetare i år.

Fakta: Gruvstrejkerna i Sydafrika

Strejker vid Sydafrikas gruvor har pågått under en längre tid. Fackförbunden har krävt högre löner i ett klimat där förbättringarna i arbetarnas levnadsstandard ansågs alltför små, särskilt i jämförelse med branschens lönsamhet.

Den 10 augusti gick tusentals gruvarbetare vid Lonmingruvan i Marikana ut i vild strejk. 46 personer omkom i våldsamheterna, 35 av dem sköts ihjäl av polis som försökte skingra de strejkande medan tio dödades i strider mellan fackförbund.

Strejken och dödsskjutningarna i Marikana fick tusentals fler gruvarbetare att ansluta sig till upproret. Flera gruvföretag tvingades tillfälligt stänga sina gruvor.

I veckan har flera arbetsgivare slutit avtal med fackförbunden, men många arbetare är missnöjda med villkoren, och tar nu avstånd från sina fackliga representanter. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvprotester i Sydafrika

Mer i ämnet