Inför onsdagens omröstning i parlamentet i Strasbourg föreslås att de smältverk och andra företag som importerar guld, volfram, tenn och tantal måste kunna certifiera att de handskats ansvarsfullt med produkterna och inte finansierat diverse krigsherrar i afrikanska konfliktområden.
Lagom och bra, tycker svenske ledamoten Lars Adaktusson (KD).
– En träffsäker åtgärd som möjliggör för företagen att agera etiskt rätt samtidigt som vi slår vakt om jobb och tillväxt, sade Adaktusson i tisdagens debatt inför omröstningen.
”Blodspengar”
Förslaget går längre än EU-kommissionens ursprungliga bud från i fjol om att göra certifieringen frivillig. Parlamentets socialdemokrater, vänster- och miljöpartister vill dock gå ännu längre och se till att alla företag som handskas med mineralerna kan garantera att råvarorna utvunnits på ett korrekt sätt.
– Det är genom att få upp de här mineralerna i strålkastarljuset som vi undviker att det finns blodspengar inblandat. Jag är säker på att dataföretag, telekomföretag och smyckeshandlare inte vill vara med och finansiera detta, säger EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S).
Vänstersidan får stöd från bland andra den kongolesiske läkaren och människorättsaktivisten Denis Mukwege.
”EU-parlamentet har en historisk möjlighet att bryta länken mellan mineralhandeln och konflikter och människorättsbrott, som det utbredda sexuella våldet i östra Kongo”, manade han i ett öppet brev i förra veckan.
Sverige driver på
EU:s medlemsländer har redan sagt sitt om förslaget och valt att stödja kommissionens frivilliga linje. Efter regeringsskiftet i höstas har dock Sverige engagerat sig för tuffare tag.
– Vi har försökta att driva på och argumentera gentemot EU-parlamentarikerna och här har vi gott stöd av en sådan som Denis Mukwege och andra som arbetar med konsekvensen av konfliktmineraler, säger utrikesminister Margot Wallström (S).
– Man kan inte vädja till de här krigsherrarna som sköter mineralutvinningen i Kongo och på andra ställen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas att EU-parlamentet väljer en tuff linje i onsdagens omröstning om kampen mot konfliktmineraler.
EU och konfliktmineralerna
Brytning och illegal försäljning av tenn, tantal, volfram och guld har i åratal gett stora inkomster till krigsherrar i framför allt Kongo-Kinshasa. Mineralerna – ofta sammanfattade som 3TG – är viktiga beståndsdelar i mobiltelefoner, tv-apparater och annan teknisk utrustning.
EU-kommissionen föreslog i fjol att företag som bedriver ansvarsfull import av mineralerna frivilligt kan registrera sig för att visa att de inte bidrar till finansiering av väpnade konflikter.
EU-parlamentet har hittills valt en tuffare linje där certifieringen blir obligatorisk för smältverk och raffinaderier – totalt ett 40-tal företag i unionen. Inför slutomröstningen finns dock ett motförslag om att kraven ska gälla alla.
Efter onsdagens omröstning väntar kompromissförhandlingar med EU:s medlemsstater, som redan i fjol ställde sig bakom kommissionens förslag. Efter regeringsskiftet i höstas har dock Sveriges nya S/MP-regering aviserat att man kommer att försöka få övriga länder att acceptera skarpare krav.
Källa: TT