Nicola Sturgeon, Skottlands försteminister Foto: TT

Sturgeon väntas sätta ytterligare press för skotsk folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon tycker att Theresa May måste tänka om vad gäller en ny skotsk folkomröstning om självständighet. Under lördagen kommer Sturgeon i ett tal att sätta ny hård press på den brittiska premiärministern.

”May måste fundera på det här igen, och det hoppas jag att hon gör. Om hon oroar sig för tidpunkten så är jag beredd att diskutera den”, kommer Sturgeon att säga inför sitt parti på lördagen, enligt ett utdrag från ett förskrivet tal.

May har i veckan gett beskedet att en diskussion om en ny folkomröstning inte är aktuell. Riktigt lika inaktuell är inte frågan på den kongress som Sturgeons parti, Skotska nationalistpartiet, inleder i dag.

Brexit

Brexit förändrade skotska läget

Skottarna röstade 2014 för att fortsätta tillhöra Storbritannien, men sedan Storbritannien röstat för att lämna EU har förutsättningarna förändrats.

”Skottlands framtid måste avgöras av Skottland”, ska Sturgeon säga, enligt talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet