Danska statsministern har kallat förslaget för ”det mest missförstådda lagförslaget i landets historia”. Foto: TT

Dansk polis har inte drivit in en krona med nya smyckeslagen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 5 februari har dansk polis tillåtits att beslagta asylsökandes värdesaker, som del av Danmarks kontroversiella ”smyckeslag”. Utdelningen efter den första veckan har dock uppgått till noll danska kroner. – Uppenbart att lagen är en signal mer än någonting annat, säger Johanne Schmidt-Nielsen (Enhedslisten).

Den kontroversiella lagen klubbades igenom den 26 januari, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om. Lagen gör det möjligt för myndigheterna att beslagta kontanter och värdesaker från flyktingar. När lagen möttes av kritik höjdes värdegränsen för när personliga ägodelar ska kunna tas i beslag från 3.000 till 10.000 danska kronor, och vissa typer av föremål, till exempel ”föremål med särskilt högt affektionsvärde” så som vigselringar, ska undantas.

Efter att lagen trätt i kraft har myndigheter inte beslagtagit något alls.

”Rigspolitiet kan upplysa att den så kallade smyckelagen för närvarande ej givit anledning till indragelse av pengabelopp och värdesaker”, uppger Rigspolitiet i ett uttalande til Metroxpress.

”Signalpolitik”

Riksdagspartiet Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen är inte förvånad över polisens svar.

– Det är uppenbart att lagen är en signal mer än någonting annat. Men jag tror integrationsminister Inger Støjberg och regeringen är nöjda med det, eftersom det primära målet med lagen var att meddela världen att Danmark inte är ett trevligt ställe att vara om du är flykting, sade hon till Metroxpress.

Debatt även i Sverige

I en debatt i Aktuellt med Miljöpartiets Maria Ferm hyllar SD-ledaren Jimmie Åkesson Danmarks nya tuffa asyllag.

– Danmark har under många år varit ett föredöme för hur man anpassar politiken efter hur verkligheten ser ut. Det är inte rimligt att de som har stora tillgångar ska få bidrag, säger Sverigedemokraternas partiledare.

Maria Ferm, Miljöpartiets talesperson för migration, kritiserade lagen.

– Dessa människor kan ha flytt krigets Syrien, flytt hus och hem. Detta ger signalen att de inte är välkomna i samhället över huvudtaget.

Danmark registrerade 21.000 asylsökande under 2015, och räknar med ytterligare 25.000 under 2016.

Principerna tillämpas i Schweiz och tyska delstater

I Schweiz får en asylsökande inte ha mer än 1.000 schweizerfranc (8.540 kronor) i kontanter om man ska hjälp från samhället. Regeln finns inskriven i den schweiziska asyllagen.

Vid ankomst konfiskeras överskottet mot ett kvitto. Den som lämnar landet inom sju månader får pengarna tillbaka. I Schweiz ska den som får ett jobb också lämna tio procent av sin lön till schweiziska myndigheter.

I Tyskland är reglerna olika för delstaterna. I de två sydliga delstaterna Bayern och Baden-Württemberg måste flyktingarna lämna ifrån sig sina kontanter och värdeföremål till polisen vid inresa.

I Bayern får man behålla 750 euro (ca 7.000 kronor) och i grannstaten Baden-Württemberg endast 350 euro (ca 3.300 kronor).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.