Tusentals motdemonstranter mötte Afd-anhängarna och skrek i talkörer ”nazist-svin, nazist-svin”. Foto: Rolf Fredriksson, SVT

Supersöndag med skällsord och hot

Uppdaterad
Publicerad

Att som TV-journalist bevaka de tyska flyktingmotståndarna i nya partiet ”Alternativ för Tyskland” betyder att jag möts av hot och skällsord om ”skit-medier”. Det är svårt att få intervjuer med partirepresentanter, och överhuvudtaget är det svårt att få klarhet om detaljerna i partiets politik. En sak är dock klar, partiet vill ha ”stopp på asyl-kaoset”, och från talarstolen vid mötet i Jena förkunnas att ”flyktingarna ska stoppas”.

AFD-anhängare uppfattar ofta journalister från traditionella medier som ”fiender”. Män som passerar fotografen och mig i kvällsmörkret väser ilsket att vi är ”skit-medier” och ”lögnare”.

De tyska tv-team som är på plats har stadiga säkerhetsvakter med sig när de går in i folkmassan för att försöka göra intervjuer, eftersom tv-fotografer tidigare utsatts för pepparsprej och slag. Vi håller oss därför försiktigt vid sidan och filmar på lite avstånd.

Tyska delstatsval mars 2016

Stämningen vid mötet i Jena är också spänd eftersom de 550 AFD-anhängarna omges av 2.500 i en motdemonstration ett kvarter bort. En grupp motdemonstranter tar sig in till AFD-mötet och skriker i talkörer ”nazist-svin, nazist-svin” och polis får gå in och hålla isär grupperna.

Omöjligt ordna intervju

Under en dryg veckas tid har jag genom deras presskontakt försökt att få en tid för en intervju med en partirepresentant i delstaten Sachsen-Anhalt.

Vi utlovas en tid, mötet ställs in och vi utlovas en annan tid, men också det ändras och ställs in. Det är frustrerande och jag undrar om det beror på att det är ett nytt parti med små resurser och svag organisation eller om man medvetet vill försvåra för oss.

Till sist får vi filma två partimedlemmar som delar ut flygblad, de vill först inte ställa upp i intervjuer, men jag övertalar dem att åtminstone säga något om varför de själva är aktiva i AFD.

– De gamla partierna tar inte upp vanliga människors problem, pengarna läggs på ett flyktingkaos istället, säger Sven, som bara vill säga sitt förnamn och som studerar miljökunskap på universitetet och gärna vill besöka Sverige

Oklarheter om partiprogram

Samtidigt som det är svårt att få intervjua partiets representanter är det svårt att få klarhet om detaljerna om vad partiet egentligen står för. Barnfamiljer utlovas mer stöd och gratis förskola, men hur det ska finansieras är oklart.

Valprogrammet talar om att ”tysk kultur” och ”preussiska dygder” ska läras ut i skolorna. Men när tv-programmet Frontal21 i ZDF frågar ut sex AFD-kandidater har de väldigt svårt att precisera vad det betyder mer konkret.

En företrädare tycker att skolan ska lära ut mer om nazisttiden i Tyskland, en annan att det är för mycket prat om nazister i skolundervisningen.

Samlar allmänt missnöje

När vi intervjuar folk på torgmarknaden i Magdeburg stämmer de röster vi möter med opinionsmätningarna. Många är upprörda och ledsna över att vad de uppfattar som främlingsfientliga och fördomsfulla krafter verkar locka så många väljare.

Men där finns också de som tycker att ungdomar har det svårt i östra Tyskland med hög arbetslöshet och många som måste flytta. De tycker inte att ”politikerna i Berlin” förstår och att ”flyktingar ska få fördelar” som bostad och bidrag ogillar de.

Det nya partiet ”Alternativ för Tyskland” samlar de som kommer från tydligt högerextrema grupper, men också mer allmänna missnöjesstämningar.

Och just nu verkar partiet tjäna på att vara en samlingsplats för missnöje med de gamla partierna och inte alltid så konkret i sakfrågor vid sidan om flyktingpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska delstatsval mars 2016

Mer i ämnet