Satellitbild över den tropiska orkanen Maysak när den rör sig mot Filippinerna den 31 mars. Foto: TT

Tropisk orkan slog hårt mot Mikronesien

Uppdaterad
Publicerad

Mikronesien har utropat katastroftillstånd i ögruppen Chuuk efter att en kraftig tropisk orkan dragit fram med vindar på över 70 meter per sekund. Minst fem personer uppges ha dött, vatten har gjorts odrickbart och odlingar har förstörts. Skolor, vårdinrättningar och hem är också skadade.

Manny Hechanova, som är chef för Telekommunikations- och distansutbildningen på universitetet i Guam, säger till AFP att han har haft radiokontakt med några av öarna.

– Det omedelbara behovet är mat, vatten och kläder. De här öarna är ganska isolerade och har begränsad tillgång till mat. De kan komma att behöva vänta tre till fem dagar på hjälp och det är möjligt att de inte kan vänta så länge, risken för svält är överhängande, säger han.

Regeringen har tillsatt en katastrofgrupp som ska se över vilka möjligheter det finns att få utländskt bistånd till räddningsinsatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.