Forskarna hoppas att sydliga trubbnoshörningar ska kunna bli surrogatmammor och rädda den utrotningshotade nordliga trubbnoshörningen. Foto: TT

Surrogatmamma kan rädda noshörningar

Uppdaterad
Publicerad

Surrogatmammor, frysta ägg, spermier, tid och pengar. Det är vad forskare hoppas ska rädda den utrotningshotade nordliga trubbnoshörningen.

Det finns bara tre levande individer kvar av den nordliga trubbnoshörningen, två honor och en hane. Alla tre börjar bli till åren, och en internationell grupp forskare vill nu försöka rädda arten med hjälp av modern reproduktionsteknik, rapporterar SR Vetenskapsradion.

För skröpliga

Med hjälp av nedfrysta spermier, från både den kvarvarande hanen och redan döda djur, och ägg från de sista två honorna, vill forskarna rädda arten med konstgjord befruktning. För att det hela ska lyckas måste dock surrogatmammor från den närbesläktade södra trubbnoshörningen kallas in.

– De två honor som finns kvar är i för skröpligt tillstånd för att bära på de stora och tunga fostren, säger Allan Carlsson, expert på tropikfrågor vid Världsnaturfonden, till Vetenskapsradion.

Reservplan

Forskarna har också en reservplan om det skulle visa sig att de två sista honornas ägg inte går att använda. De vill då testa att skapa nya ägg och spermier utifrån stamceller och därifrån bygga upp en population.

– Det kommer att ta tid och kosta pengar, men det är värt varje öre, säger Allan Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.