Isgrottorna i Lake Superior, vid kusten till Apostle Islands.

Vart ska vi åka – innan det är för sent?

Uppdaterad
Publicerad

En ovanligt kall vargavinter får tusentals människor att vallfärda till Apostlaöarna i Lake Superior i USA. Ingen vet när de unika isgrottorna kommer att bildas och gå att besöka nästa gång. Och fler av jordens underverk är hotade.

Senast isarna frös och det bildades stora isgrottor längs kusten i skärgården till den mest nordliga av De stora sjöarna mellan USA och Kanada var för fem år sen, men de flesta som bor i området är ense om att isen och snön inte varit så omfattande någon gång under deras livstid. Och när det inträffar igen, det är ingen säker på.

– Det är en sådan vacker plats och snön och isen har alla färger du kan tänka dig. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Du måste helt enkelt komma och se det. Du måste komma och se det, säger James Fuchs, en av besökarna.

88 procent istäckt i år

De senaste veckorna har tusentals människor vallfärdat till en mängd isgrottor och snöformationer i området i Lake Superior. Men fler platser längs De stora sjöarna har blivit tillgängliga i år, när hela 88 procent av dem har varit istäckta.

Snö och tjock is skapar både vackra naturfenomen och gångstråk i områden som ingen minns lockat så många besökare vintertid tidigare. Och det är inte helt enkelt att ta sig till skärgården ens i vinter, trots de relativt tjocka isarna. Forskarna räknar med att platsen kan gå att besöka under fem veckor till, men i helgen var området stängt på grund av stormar.

Platschefen för naturreservatet där Apostlaöarna ingår kallar isgrottorna för utrotningshotade och beskriver hur allt fler besökare ramlat in de senaste veckorna, utan att de själva gjort reklam för fenomenet. Det sprider sig från person till person, och via sociala medier.

Klimatturism redan ett faktum

Och andra platser ser också en ökande turism av ett lite annat slag än tidigare. Klimatturism är redan ett faktum – att vi besöker platser och naturfenomen runt om i världen som forskare inte tror kommer att finnas kvar så länge till när klimatet förändras. Fler tar vägen förbi ett krympande Döda havet och fler vill gärna se snö på Kilimanjaro så länge det nu är möjligt.

Exakt hur klimatet kommer att förändras de närmaste årtiondena och fram till år 2100 vet ingen. Men de flesta klimatmodeller som FN:s klimatpanel samlat visar höjda medeltemperaturer i luften och havet på minst ett par grader, stigande världshav på minst flera tiotal centimeter, och ökad nederbörd i många områden på jorden, inte minst på det norra halvklotet. Vissa platser och naturfenomen kommer att bli svårare att besöka och uppleva på samma sätt som i dag.

Många listor cirkulerar nu också i medier med jämna mellanrum med platser som ses som några av jordens underverk men som hotas av ett förändrat klimat. Fast hur bråttom det egentligen är, är mindre säkert.

Turister vadar i Venedig

Men de flesta listor larmar om staden Venedig som har svårt att freda sig från vattnet redan i dag. Deltaområdet med närmast ovärderliga kulturskatter upplever varje år svåra översvämningar som får turisterna att vada bland renässanspalatsen. Och trots mycket omfattande försök att rädda den sjunkande staden så är många bedömare pessimistiska om hur mycket som egentligen går att bevara för besökare.

Andra sådana områden är världens mest låglänta ögrupp Maldiverna, som bara reser sig en dryg meter över havet. Hur långe håller landet egentligen stånd?

Och världens största revsystem – Stora Barriärrevet utanför Australiens kust, som redan har minskat betänkligt, och som hotas inte bara av höjda havstemperaturer och miljöföroreningar som bleker koraller och dödar fisk, utan också av en omfattande dykturism.

Så frågan är kanske om det är så klokt av oss att rusa till platserna på de här listorna. Kanske gör en allt stridare ström av besökare att platserna slits allt snabbare. Klart är att fler sevärdheter kommer att begränsa antalet besökare, och möjligheterna att komma in till de mest känsliga platserna redan i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.