Foto: TT

Svår tågkrasch i New Jersey

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som var orsaken till att ett pendeltåg kraschade in i en vägg på en station i Hoboken i New Jersey under torsdagen. En person bekräftas död och två uppges kritiskt skadade, enligt myndigheterna. En talesperson för tågstationen bekräftar att det är över 114 skadade, många av dem svårt.

Enligt uppgifter i sociala medier körde tåget med full fart in i en vägg på stationen. Bilder visar hur tak och väggar rasat in, sedan en bärande pelare förstörts.

– Tåget stannade helt enkelt inte. Det körde rakt igenom barriärerna och in i receptionen, uppger John Minko, som blev vittne till olyckan, för radiokanalen 1010 Wins.

Klämdes fast

Olyckan inträffade mitt i morgonrusningen, klockan 08.30 lokal tid, och omkring 250 människor uppges ha varit ombord på pendeltåget.

Till en början rapporterade NBC News samt CBS News om tre döda, en siffra som senare justerades ned av de lokala hälsomyndigheterna.

De har bekräftat att en person omkommit och uppger att två är kritiskt skadade. Den omkomna är en kvinna som stod på plattformen och dödades av omkringflygande bråte, uppger New Jerseys guvernör Chris Christie. De flesta av de skadade befann sig ombord på tåget.

En talesperson för tågstationen bekräftar att det är över 114 skadade, av dem flera svårt eller livshotande. Enligt tågbolaget NJ Transit satt människor fastklämda i det kraschade tåget. 74 personer vårdades på sjukhus.

Tågstationen spärrades av och fylldes av ambulanspersonal, poliser och brandmän.

– Det huvudsakliga ljudet som du hör här just nu är sirener, sirener överallt, rapporterade CNN:s medarbetare Paul Murphy.

”Enorm smäll”

Vittnen beskriver olyckan som en ”enorm smäll, som var över på några sekunder”. Flera har också talat om att tåget körde in i väggen med väldigt hög hastighet, när folk gjorde sig beredda att stiga av. En kvinna berättar för CNN att tåget var försenat och att det inte saktade ner när det kom till stationen.

– Jag visste att det var en krasch. Andra trodde att det var en bomb, men jag visste att tåget inte stannade och att det skulle krascha, berättar Kirby Fisher, pendlare på tåget, för CBS.

Pekar mot olycka

Det är ännu inte fastställt vad som orsakade tågkraschen, men enligt NBC News tyder en preliminär rapport från myndigheter på att det rör sig om en olycka eller ett operatörsfel.

– Vi har inget som tyder på att detta är något annat än en tragisk olycka, men . . . vi kommer att låta de brottsbekämpande myndigheterna utreda händelsen, sade New Jerseys guvernör Chris Christie vid en presskonferens, intill olycksplatsen.

Lokföraren överlevde med vårdas sjukhus med allvarliga skador. Han uppges samarbeta med dem som utreder kraschen.

Hoboken ligger cirka 11 kilometer utanför New York och är en slutstation för flera pendeltågslinjer, med tiotusentals som passerar stationen varje dag. All tågtrafik till Hoboken ställdes in efter olyckan.

En olycka inträffade på samma station 2011, då ett tåg körde in i ett stopp och ett 30-tal skadades, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.