Foto: Mammadli Turkan

Svåra översvämningar i nordvästra Iran

Uppdaterad
Publicerad

Minst 35 människor har omkommit i de översvämningar som drabbat Iran efter det senaste dygnets kraftiga regnoväder.

Våldsamma skyfall med efterföljande störtfloder har slagit hårt mot nordvästra Iran. Det kraftiga regnandet började under fredagen i provinsen Östazerbaijan. Hus och bilar sveptes med av vattenmassorna. Bilder visar hur floder svämmar över, vatten sprutar upp genom brustna jordvallar och hur långa vägsträckor helt kollapsat och spolats bort.

Döda och saknade

Hittills har man konstaterat att minst 35 människor har dödats i störtfloderna. Fler än tio saknas fortfarande bland bråte och rasmassor. Hårdast drabbade är distrikten Ajabshi och Azarshahr där flest offer skördats, enligt lokala myndigheter.

Tusentalet evakuerade

Räddningsarbetare hade på lördagsmorgonen lyckats undsätta drygt 1.100 människor från deras översvämmande hem, rapporterar Iran Frontpage. Vissa av de evakuerade har placerats i tillfälliga läger medan ett knappt tiotal vårdas på sjukhus.

Otaliga vägar, broar och annan infrastruktur har blivit ödelagda av vattenmassorna och myndigheterna uppmanar resenärer att inte bege sig till de drabbade områdena. Flera skolor i provinsen kommer också att hålla stängt de närmaste dagarna.

Kamp mot klockan

Räddningsinsatserna fortsätter med full kraft. Samtidigt är tiden knapp, väderprognoserna förutspår att regnet fortsätter att ösa ned de närmaste dagarna och orsaka  allt värre översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.