Svåra översvämningar i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt kraftiga regn har orsakat översvämningar i södra Thailand. Sex människor har bekräftats omkomna i vattenmassorna. Svenskar befinner sig i de drabbade områdena.

Invånare på flera håll i landets sydliga delar kämpar mot vattenmassorna efter en period av intensivt regnande, minst 120.000 hushåll i nio provinser har drabbats. I en av provinserna, Phatthalung, har över 500 byar och nära 60.000 personer drabbats, skriver Bangkok Post.

Till följd av översvämmade vägar och järnvägar har också buss- och tågförbindelser till landets södra delar ställts in.

Även i de norra delarna av Malaysia, som gränsar till södra Thailand, har tusentals personer evakuerats i väntan på att vattennivåerna ska dra sig tillbaka.

Redan i december rapporterades att 14 personer hade omkommit i de thailändska översvämningarna, trots att årets sista månad vanligtvis innebär att den torrare säsongen inleds och turisterna strömmar till i stor omfattning.

Inga rapporter om skadade svenskar

Svenska utrikesdepartementet säger till TT att man inte har fått några rapporter om skadade medborgare. Inte heller resebyråerna Tui, Ving och Apollo har information om några kunder som har råkat illa ut.

Majoriteten av deras resenärer befinner sig i delar av landet som inte drabbats av översvämningar.

– Vi har två resenärer på plats på ön Koh Samui som har haft väldigt kraftigt väder. Men det är ett tag kvar innan de reser hem så i nuläget finns inga uppgifter om att den resan kommer påverkas, säger Tuis nordiska informationschef Mathias Bergedahl.

Resebyrån Ving har 42 resenärer från Sverige på ön Koh Samui, där ovädret dragit fram.

– Vi har just fått rapporter från ön. Men inga av våra gäster där har drabbats av ovädret. Flygplatsen är igång och färjorna går även om det är förseningar, säger Charlotte Hallencreutz pressinformatör på Ving till SVT Nyheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.