Svårare för Kinas bloggare

Uppdaterad
Publicerad

De kinesiska myndigheterna skärper sin kontroll över internet. Den som vill sprida information via en mikroblogg måste nu göra det i sitt eget namn. Ingen får vara anonym längre.

-Det här är ett steg tillbaka för yttrandefriheten i Kina. Alla borde själva få bestämma om de vill vara anonyma eller inte på nätet, säger konstnären och mikrobloggaren Yang Linchuan till SVT.

Alla som redan har ett mikrobloggkonto och alla som vill öppna ett nytt måste nu uppge sitt namn och id-nummer när de registrerar sig på Sina Weibo eller någon annan kinesisk sajt.

Lättare för polisen

Utåt, på sin mikroblogg, kan användaren i och för sig fortfarande vara anonym, men själva kontot måste vara registrerat med användarens riktiga identitet.

Uppgifter som polisen sedan kan hämta direkt från Sina Weibo och de andra internetföretagen om de vill ha information om en speciell bloggare.

Mikro blogg som vapen mot regeringar

Wu Danhong, som är professor i juridik, säger att den kinesiska regeringen sett hur sociala medier spelat stor roll vid demonstrationer och revolutioner runt om i världen, till exempel när Egyptens ledning föll. Det är ett skäl till att man nu stärker kontrollen.

-De traditionella redskapen för dem som försöker fälla en regering har nu fått ett tillägg. En ny, snabb, effektiv och billig metod, nämligen användandet av sociala medier. Därför måste regeringen vara vaksam när det gäller sociala medier, säger Wu Danhong till SVT.

”Den som är svag behöver skydd”

Myndigheterna kan i och för sig redan idag spåra och gripa mikrobloggare via datorernas ip-adresser, men de nya reglerna kommer att göra gripande och dömande så mycket enklare.

Yang Linchuan, som säger att anonyma mikrobloggare gjort mycket nytta när de avslöjat maktmissbruk och korruption, är nu rädd för att det ska bli tystare på nätet.

-Den som är svag behöver det skydd som anonymitet innebär för att våga avslöja hur den som har makt missbrukar makten. Utan det skyddet kommer färre att våga ta risken att höja sin röst, säger Yang Linchuan.

Niklas Sjögren

niklas.sjogren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.