Sinjar, norra Irak. Foto: Niclas Berglund

Svårt skilja terrorister från civila i Sinjar

Uppdaterad
Publicerad

Sinjarområdet i nordvästra Irak är befriat och IS-terroristerna har tvingats på flykt. Men terrororganisationens baser ligger bara några kilometer längre bort vid den syriska gränsen. Och fortfarande är spänningarna i området stora, rapporterar SVT:s Stefan Åsberg, på plats i Sinjar.

Terrororganisationen IS har drivits på flykt från området runt staden Sinjar, men terroristerna befinner sig inte långt borta och ett av de största problemen är att skilja terrorister från vanliga civila.

Chya tillhör den kurdiska YPG-gerillan, en av de styrkor som ansvarar för säkerheten i området. Och det är ett svårt arbete som nu ligger framför gerillan, berättar han för SVT Nyheter.

– Vi lägger ett pussel och spanar hela tiden i de områden där misstänkta terrorister brukar röra sig.

Greps i ruinerna

En ung man har gripits av YPG-gerillan efter att ha observerats i ett område bland Sinjars ruiner, där nästan inga civila rör sig.

Mannen, som är påtagligt nervös, förhörs därefter av Chya, som frågar hur han har kunnat överleva i tio månader hos IS om han inte varit medlem i organisationen.

– Jag hjälpte dem med tekniska saker. De behövde mig, säger den unge mannen till förhörsledarna.

Han hävdar att han är en vanlig civil, men i det sönderbombade område som mannen påträffades rör sig knappt några civila. Mannen har också skador som kan vara spår från strid och vill heller inte riktigt ta avstånd från IS.

Enorma risker

Den gripne mannen kan också vara en oskyldig civil, men i det här området är riskerna enorma. IS har visserligen drivits på flykt, men organisationens nya läger ligger bara någon kilometer bort, och nära nog dagligen försöker självmordsbombare att komma nära de kurdiska militärbaserna.

Och scenen är inte ovanlig i ruinerna efter Sinjar efter att IS i augusti ifjol kom hit och snabbt förvandlade den yazidiska staden till ett terrorvälde.

Tusentals av de yazidiska männen mördades och kvinnorna fördes till Syrien, där de såldes som sexslavar. Och fram till för ett par veckor sedan befann sig staden i terrorns grepp.

Svårt skilja ut terrorister

Efter att kurdiska styrkor, med hjälp av amerikanskt stridsflyg, lyckats driva terroristerna på flykt har många av IS-anhängarna blandat sig med civilbefolkningen.

Det gör det svårt att skilja terroristerna från vanliga civila och Chya är misstänksam efter att ha förhört den unge mannen.

– Den här mannen saknar id-handlingar och han ljuger om sin religiösa bakgrund. Det är någonting som inte stämmer, säger han till SVT Nyheter.  

”Kommer att ta lång tid”

Arbetet med att försöka urskilja de IS-terrorister som inte flytt från civilbefolkningen som fortfarande finns kvar i staden är tidsödande, men nödvändigt, enligt Chya.

– Det här är en del av vårt jobb för att på sikt skapa möjligheter att bo här igen. Men det kommer att ta väldigt lång tid innan människor vågar att flytta tillbaka hit igen.

Enorma konsekvenser

Efter att utfrågningen av den unge mannen som misstänks tillhöra IS har pågått i en timme beslutar Chya att fortsätta följande dag.

Och scenen är långt ifrån den enda av sitt slag. För även där de kurdiska styrkorna når framgångar mot IS är konsekvenserna av terrorn enorma och utgör ett fortsatt hot för befolkningen i de drabbade områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.