I Kuala Lumpur, Malaysia, offentliggörs i dag valet av arrangörsstad för OS 2022. Foto: TT

I dag väljs arrangörsstad för OS 2022

Uppdaterad
Publicerad

Peking blir värd för vinter-OS 2022. De vann mot Almaty i IOK:s omröstning i Kuala Lumpur.

Från början var det sex städer som anmälde intresse för att arrangera de 24:e olympiska vinterspelen. Men i tur och ordning hoppade Stockholm, Krakow, Lviv och Oslo av under fjolåret, något som enligt IOK (Internationella olympiska kommittén) främst berodde på den ekonomiska krisen i Europa.

Men både vinter- och sommarspelen har vuxit sig till ofantliga kolosser, som har sprängt alla tänkbara budgettak.

Boston backar också

I förra veckan tillkännagav Tokyo att staden drar in på nybyggnationer inför stadens sommar-OS 2020. Och för några dagar sedan meddelade Boston att man inte längre kandiderar för att få sommar-OS 2024. Sedan dess har IOK gått ut med att organisationen kan tänka sig att stötta framtida värdstäder ekonomiskt.

Peking var förhandsfavorit och i och med valet av Peking får Östasien arrangera tre olympiska spel i följd – vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea 2018, sommar-OS i Tokyo 2020 och vinter-OS i Peking 2022.

Kommande OS-värdar

Sommar-OS 2016: Rio de Janeiro, Brasilien.

Vinter-OS 2018: Pyeongchang, Sydkorea.

Sommar-OS 2020: Tokyo, Japan.

Vinter-OS: 2022: Bestäms på fredag i Kuala Lumpur.

Sommar-OS 2024: Bestäms i september 2017 i Lima.

Källa: www.olympic.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.