Foto: TT

Svensk bokhandlardotter vädjar till USA

Publicerad

I oktober greps den svenska medborgaren Gui Minhai, som ännu sitter fängslad i Kina.

Nu har hans svenska dotter Angela Gui vänt sig till den amerikanska kongressen för att få hjälp.

– Jag har fortfarande inte fått berättat var han är, hur han behandlas, eller vad hans legala status är – vilket är extra chockerande i ljuset av det faktum att min pappa har svenskt, och bara svenskt, medborgarskap, säger hon.

Gui Minhai, som bodde i Hongkong, gav ut böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet och försvann under en resa i Thailand i oktober. Han framträdde senare med tårfyllda ursäkter i kinesisk statskontrollerad tv.

Fortfarande har han inte släppts, och dottern – född och uppvuxen i Sverige men som nu studerar i Storbritannien – vände sig på tisdagen till en särskild kommission i kongressen som övervakar mänskliga rättigheter i Kina. Hon påminde om att Gui Minhai nu varit fängslad utan rättegång i åtta månader utan konsulära besök eller advokathjälp.

Angela Gui manade USA att arbeta tillsammans med Sverige för att hennes far ska släppas.

– Jag vill också be USA att ta varje tillfälle att fråga Kina om information om min fars status, liksom att mana till att han friges omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.