Erik Mararv. Foto: Privat

Svensk man skjuten av tjuvjägare i park i Kongo-Kinshasa

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Erik Mararv hamnade i helgen mitt i ett dödligt skottdrama i en nationalpark i Kongo-Kinshasa. Mararv jobbar i parken och sköts när han tillsammans med fyra vakter attackerades av tjuvjägare, skriver parkens vd i ett pressmeddelande.

Det var i lördags som de angreps när de höll på att stoppa en tjuvjakt på elefanter i nationalparken Garamba.

– Just nu vårdas Erik Mararv på ett sjukhus här i Johannesburg. African Parks som han arbetar för sitter i möte kring hur de ska hantera situationen, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

I ett pressmeddelande bekräftar parkens vd, Peter Fearnhead, att det handlar om totalt fyra vakter och parkchefen som attackerats av sudanesiska elefanttjuvjägare. Parken ligger i nordöstra Kongo-Kinshasa, på gränsen till Sydsudan, och finns sedan 1980 på Unescos världsarvslista.

En av vakterna sköts till döds på plats i parken, och ytterligare två dog senare på den amerikanska militärbas i Sydsudan dit fördes efter attacken. Den svenske mannen skickades sedan vidare till ett sjukhus i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui, där han opererades för skottskador i ena benet.

”Vi är förkrossade”

Erik Mararvs tillstånd är stabilt och han har skickats vidare till ett nytt sjukhus i Sydafrika, skriver African Parks i pressmeddelandet.

– Vi är förkrossade över denna händelse och våra kondoleanser går till de drabbades familjer, skriver Peter Fearnhead.

Organisationen African Parks, som driver totalt tio olika nationalparker i sju olika afrikanska länder, beskriver på sin hemsida Garamba som det sista starka fästet för elefanter och giraffer i hela Kongo. Parken är hårt drabbad av tjuvjägare, och under 2015 sköts dödades totalt fem parkvakter och tre kongolesiska soldater vid tre olika tillfällen. Samtliga fall har handlat om attacker från tjuvjägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.