Svensk pressfotograf misshandlad

Uppdaterad
Publicerad

En pressfotograf utsänd av Expressen hamnade mitt i kaoset när polis drabbade samman med flyktingar och migranter som protesterade mot att gränsen mot Serbien stängts.

Polis gick till angrepp med tårgas och vattenkanoner och enligt Expressens fotograf Meli Petersson Ellafi slog de urskiljningslöst med batonger. Även hon själv fick flera slag och tårgas i ögonen.

– Jag tycker det är helt oacceptabelt, våra medarbetare är tyvärr vana att arbeta under farliga förhållanden och bevaka krig och katastrofer. Men att beväpnad polis går till attack mot flyktingar och journalister och använder batonger och slår barn och journalister som tar bilder, det är väldigt ovanligt, säger tidningens chefredaktör Thomas Mattsson till TT.

Han kommer nu kontakta Ungerns ambassad för att ”uttrycka sitt missnöje” över händelsen.

Tvingades radera film

I lördags kväll blev en journalist, utsänd för nyhetsbyrån AP, frihetsberövad av ungersk polis utanför det ungerska flyktinglägret Röszke. Enligt uppgift från fotografen, Luca Muzi, ska han på film ha fångat hur en polisman bussade sin hund på en flykting, uppger U.S. News & World Report.

Konfronterad av polis ska Muzi ha identifierat sig själv som AP-journalist, varpå polisen fört bort honom till en avlägsen del av Röszke och tvingat honom att radera videomaterial insamlat under två dagar i Serbien och Ungern.

AP kallade tidigare i veckan händelsen i ett brev till ungerska myndigheter för ”oacceptabel” och tillade att journalister ”ska kunna bevaka nyhetshändelser utan ... att riskera fysisk misshandel, och utan rädsla för att regeringen kommer att förstöra lagligen insamlat material”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.