Svensk militär är i Ukraina för att utbilda ukrainarna. Foto: Marco Nilson

Svensk sjukvårdsutbildning för Ukrainas armé

Publicerad

I det krigsdrabbade Ukraina ger nu svensk militär sjukvårdsutbildning till den ukrainska militären. SVT:s Bert Sundström var med när soldaterna övade livräddning på slagfältet.

Först kommer sporadisk skottlossning och bolmande vit rök, sedan upphetsade skrik och till sist stön och flåsanden. Den ukrainska plutonen har uppenbarligen hamnat i ett bakhåll och de oskadade soldaterna retirerar bärande och släpande på svårt sårade kamrater.

Väl i skydd är det bråttom. Avsnörande förband måste på snabbt för att stoppa blodet som sprutar ur en sönderskjuten artär. Luftläckaget ur en sönderstucken lunga måste tätas. Hålet efter granatsplittret i buken måste packas tätt.

Krimkonflikten

Dör i onödan

Scenariot är realistiskt. Det soldaterna övar på, här på ett skjutfält utanför Zjytomyr väster om huvudstaden Kiev, är just sådant som tiotusentals ukrainare varit med under det ett och ett halvt år långa kriget i östra Ukraina. Ett par, tre tusen ukrainska soldater har dödats i strid.

En del av dem har dött i onödan. För när kriget började hade de ukrainska styrkorna inte bara brist på vapen och skyddsutrustning.

De hade inte heller vare sig utrustning eller utbildning för att ta hand om sina sårade. Det är den bristen på förmåga att rädda liv som den svenska styrkan är här för att hjälpa till att råda bot på.

Vill inte berätta om minnena

Ett trettiotal svenska soldater som är specialiserade på sjukvård håller kurserna här. Det man lär ukrainarna är något som på militärspråk kallas för ”taktiskt omhändertagande av skadad”.

De livräddande insatserna ska kunna utföras medan striderna fortfarande pågår i gruppens omedelbara närhet. Och de ukrainska soldater jag talar med är mycket nöjda med den utbildning de får här.

– Jag har varit med och slagits i östra Ukraina i 15 månader nu. Och inte förrän nu har jag fått lära mig hur jag kan rädda liv, berättar Vasil.

Kan du berätta något om det du varit med om vid fronten?

– Nej, det vill jag inte, svarar Vasil kort.

”Har aldrig haft så välmotiverade elever”

Sjukvårdsutbildningen här – med en budget på en dryg miljon kronor – genomförs efter ett regeringsbeslut i somras. Instruktörerna kommer främst från Försvarsmedicincentrum i Göteborg. Själva träningen är militär, men den sjukvårdsutrustning som ukrainarna får är civil. Också de svenska soldater jag talar med är mycket nöjda.

– Vi har aldrig haft elever som är så välmotiverade som de här, säger en av svenskarna.

Skälet är uppenbart. I princip alla ”elever” här har varit i strid och sett kamrater dö under det senaste året. De vet att de riskerar att hamna i strid igen snart, och att deras egna och många andra soldaters liv kan hänga på det som de svenska sjukvårdarna lär ut.

Och tanken är att det dryga hundratal ukrainare som tränas här själva ska bli instruktörer så att de kan föra kunskaperna vidare, lite som ringar på vattnet.

”Kommer väldigt nära verkligheten”

Chefen för insatsen, överstelöjtnant Ulf Jedborg, är den ende av svenskarna som talar öppet med media om insatsen. De övriga ska vara anonyma har Försvarsmakten bestämt. Kanske för att det kan finnas en hotbild mot soldaterna, kanske för att det är lite känsligt att Sverige faktiskt ger Ukraina en militär hjälpande hand i kriget mot separatisterna och de ryska soldater som (tjänstgörande eller ”på semester” som Ryssland säger) slåss på deras sida.

– Man kommer väldigt nära verkligheten här, säger Ulf Jedborg, och drar efter andan.

– Att vi håller en tyst minut för några av deras stupade kamrater var och varannan vecka gör kriget oerhört konkret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet