Foto: Scanpix/Arkiv

Svenska folket lättar på plånböckerna

Uppdaterad
Publicerad

Pengarna börjar nu strömma in från det svenska folket efter orkanen Haiyans framfart. Ett tiotal av Sveriges största insamlingsorganisationer är igång med katastrofinsamlingar.

Röda Korset har hittills fått in omkring 1,5 miljoner kronor öronmärkta för Filippinerna.

– Det är ett jätteengagemang från svenska folket, säger Malin Barnö, projektledare för Röda Korsets akutinsamlingar.

Monsterorkanen Haiyan

Malin Barnö tror att det kommer att komma in mycket mer pengar, särskilt när medierna når fram till katastrofområdet.

– Det här är bara början. Nu har vi inte ens sett bilder från områden som befaras ha drabbats värst. Mediers bevakning av katastrofen är avgörande för människors engagemang, säger hon.

Gemensam insamling

Röda Korset har även tillsammans med Rädda Barnen, Unicef, flyktingorganet UNHCR och Läkare utan gränser dragit i gång en gemensam insamling. Till den har omkring 2 miljoner kronor hittills samlats in sedan i går kväll.

– Det är bra att vi stora organisationer som jobbar i katastrofer gör gemensamma initiativ, så att vi snabbare kan dra in mer pengar. Vi jobbar också ofta tillsammans i fält, säger Per Westberg, vice generalsekreterare för Unicef.

Unicef har också en egen insamling, som hittills inbringat omkring en halv miljon kronor.

Till Rädda Barnens insamling har det kommit in drygt 750.000 kronor sedan helgen.

”Fantastisk respons”

– Responsen är fantastisk och tämligen omedelbar. Behoven är enorma, säger Malin Thiel, insamlingschef på Rädda Barnen.

Lions internationellt har bidragit med motsvarande 195.000 kronor hittills. Insamlingen pågår.  Även Läkarmissionen har startat med en insamling, samt två sms-nummer.

Läkare utan gränser i Sverige har dragit i gång en akutfond för att hjälpa de drabbade av orkanen Enligt generalsekreterare Johan Mast är det svårt att uppskatta hur stort behovet av hjälp är.

– Men som vanligt är svenskarna bra på att visa solidaritet med andra människor runt om i världen, säger Johan Mast.

Svenskarnas engagemang är hitintills ungefär lika stort som vid jordbävningen i Haiti – lika mycket pengar har kommit in under lika lång tid nu som då.

– Folk har öppnat sina hjärtan och händer för att hjälpa den filippinska befolkningen. Det är lite av en medmänsklig drift, att hjälpa till när någon sträcker ut en hand, säger Malin Barnö.

Medieuppmärksamheten påverkar

Mest pengar brukar skänkas under den första veckan, enligt Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII).

– Då är mediernas uppmärksamhet som störst och vi matas med aktuella bilder i tidningar och tv. Det påverkar oss, säger hon.

Många svenskar skänker nu pengar, men än finns ingen samlad bild av vilka summor det handlar om.

– Vi vet nog mer framåt eftermiddagen. Det var först under helgen som allt kom igång, eftersom det i fredags inte var någon som visste hur omfattande katastrofen skulle bli, säger Maria Ros Jernberg och tillägger:

– Jag hoppas att folk ger. Jag tror att det här är mer omfattande än vad vi kan tro och det kommer att behövas oändligt mycket hjälp.

Så kan du hjälpa till

Radiohjälpen: Sms:a ORKAN till 72999 för att ge 50 kronor, eller sätt in pengar på plusgiro 90 1950-6, och märk talongen ”Filippinerna”

Röda korset: Sms:a AKUT FILIPPINERNA till 72 900 och skänk 50 kr eller skänk pengar via BG 900-8004 eller PG 900 800-4 märk inbetalningen ”Filippinerna”.

Rädda barnen: Sms:a KATASTROF till 72950 och skänk 50 kr.

Barnmissionen: Sms:a HJÄLP100 till 72980 för att skänka 100 kr, eller sätt in pengar på plusgirokonto 90 1080-2. Märk med Filippinerna.

Plan: Sms:a KATASTROF till 72910 för att ge 50 kr eller sätt in pengar på plusgiro 90 07 31-1 och märk inbetalningen Katastrof.

UNHCR (FN:s flyktingorgan): SMS:a TYFONHJÄLP till 72980, då ger du 100 kronor till UNHCR:s nödhjälpsinsatser.

Man kan även ge ett bidrag på hemsidan www.fnflykting.se eller genom plusgiro 90 01 64-5 (märk: Tyfon).

Lions: Har svenskt 90-konto: 90 1948-0.

Läkarmissionen: Sms:a akuthjälp200 till 72980 för att ge 200 kr, eller akuthjälp50 till 72980 för att skänka 50 kr.

Läkare utan gränser: Sms:a till 72970 och skänk 100 kr eller sätt in ett bidrag på plusgiro 900603-2 eller bankgiro 900-6032. Märk inbetalningen ”Akutinsatser – Filippinerna”.

UNICEF: Sms:a LIV till 72900 och skänk 100 kr, eller via plusgiro 90 20 01-7 eller bankgiro 902-0017. Märk med  Filippinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet