Hanna Fridhed bor i Fort McMurray, Kanada, där en stor skogsbrand rasar. Foto: TT och Privat

Svenska Hanna Fridhed: Det ser ut som en krigszon

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden rasar för fullt i den kanadensiska provinsen Alberta. Svenska Hanna Fridhed har sett bilder på sin förstörda hemstad Fort McMurray. Så snart elden är släckt planerar hon att åka tillbaka för att bygga upp staden. ”Det är tungt, det ser ut som en krigszon”, säger hon.

Brandmännen arbetar dag och natt för att bekämpa den jättelika skogsbranden, som på bara ett dygn har fördubblats.

Nästan alla av de drygt 80.000 invånarna i Fort McMurray har flytt området. En av dem är Hanna Fridhed, bördig från Oskarshamn, som gav sig av från staden i bil i onsdags. Hon tog sig till en bondgård längre söderut och därefter vidare till Edmonton. 

Skogsbranden i Kanada

Nu bor hon i ett rum hemma hos sin makes bror, som har en lägenhet i staden. Även maken är där, efter att ha evakuerats från det oljefält han arbetar på norr om Fort McMurray.

– Elden håller fortfarande på där uppe. Den är ännu större, men har dragit sig undan lite från staden. Det går rykten nu om att det regnar däruppe, vilket känns fantastiskt, säger Hanna Fridhed till SVT Nyheter.

Bygga upp staden

Deras radhus i Fort McMurray är borta efter skogsbrandens härjningar. För tillfället är tillvaron en enda lång väntan på att branden ska bli släckt så att de får åka hem. Nästan alla de känner, som fortfarande har hus eller lägenheter kvar i staden, har erbjudit dem bostad.

– Vi kommer att åka tillbaka och bygga upp allt igen.

Hon har sett bilder från förstörelsen hemma i Fort McMurray.

– Det är tungt, det ser ut som en krigszon. Det känns som att det kommer ta ett tag ett tag att bygga upp allt igen.

Hanna Fridhed hoppas kunna återvända till arbetet på en paraplyorganisation för välgörenhetsorganisationer. För tillfället får hon själv hjälp med det nödvändigaste.

– Alla här vill hjälpa så himla mycket. Det är en otrolig mängd volontärer som kommit hit. När jag kom hit upptäckte jag att jag inte hade packat ned några kläder så jag ska iväg och se om de har lite baskläder.

Kan pågå i månader

Hennes make kommer sannolikt att återvänta till arbetet på oljefälten, som för tillfället är stängda eftersom det är för mycket rök i området.

– Jag har hört att de kommer att börja flyga tillbaka folk redan nästa vecka.

Enligt experter kan skogsbranden pågå i flera månader, så det är oklart när hon kan återvända till Fort McMurray.

– Det känns inte så jätteförvånade med tanke på hur stor branden var. Man kommer att vara orolig när man åker tillbaka. Man kommer alltid att ha en liten nödväska packad, men det känns tryggt att vi visade att kunde utrymma en hel stad. Det var helt fascinerade att se folk sitta i bilen samtidigt som det brann bredvid vägen.

Hon har inte funderat på att åka hem till Sverige med tanke på allt som har hänt.

– Nej, inte direkt. Vi har biljetter bokade hem till Sverige i juni för en planerad semester. Om jag inte hade haft dem så hade jag nog varit mer sugen på att åka hem. Nu vill jag stanna kvar och reda upp situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Kanada

Mer i ämnet