Svenska Moa Norström hamnade i paniken på arenan. Foto: Privat/TT

Svenska Moa hamnade i paniken på arenan

Publicerad

Svenska Moa Norström är på fotbollsmatchen på Stade de France när hon hör tre explosioner. Ingen förstår att det är början på en serie självmordsbomber och attentat i Paris. Men i slutet av matchen utbryter panik.

– Det var den närmaste känslan av att vara i krig som jag varit med om, säger hon till SVT Nyheter.

Moa Norström fick en extra biljett till fotbollsmatchen i sista stund när hon var på besök hos sin franska kompis. De bestämde sig att gå på matchen tillsammans med hennes väns pappa. När matchen har hållit på i ungefär 20 minuter hör hon en första explosion och sedan två till med några mellanrum.

– Jag tänkte att det där låter ju som bomber även om jag aldrig hört några tidigare. Jag såg några vakter jäkta in på stadion ganska nära där jag satt och jag misstänker nu i efterhand att de skulle ta ut presidenten, säger Moa Norström.

Terrordåden i Paris

Tre explosioner

Frankrikes president François Hollande var på matchen men kunde snabbt eskorteras ut från arenan. För resten av åskådarna fortsatte nästan hela matchen utan att någon reagerade, uppger Moa Norström som satt på en annan bänkrad än hennes vänner. Med bara några minuters tilläggstid kvar av matchen börjar alla omkring henne resa sig. Vad Moa Norström inte vet då att en av de tre bomberna exploderade.

– Några killar som satt bredvid mig förklarade för mig att vi var tvungna att gå. De hade suttit med sina mobiler och läst så jag antar att de fått information via nyheterna för de sa inget i högtalarna om att vi skulle evakuera, säger Moa Norström.

Panik bröt ut

När hon kommer utanför stadion för att leta efter sina vänner så möts hon av en stor folksamling av skrikande människor som springer rakt emot henne i panik.

– Någon börjar skrika att det är någon som skjuter, men det vet jag inte om det verkligen var så. Jag stod precis vid ett kravallstaket och jag skulle ha mosats mot det om jag inte började springa mot folkmassan. Det var helt bisarrt och jag är fortfarande chockad.

Folk sprang ned på planen

Sedan går en fruktansvärd halvtimme då Moa inte får tag på sina vänner. Hon ringer och ringer utan att komma fram. Till slut tar hon sig in på stadion igen, där alla människor nu sprungit ned på fotbollsplanen från läktarna.

– Jag tror att folk sökte trygghet där, man såg inga poliser någonstans. Det var jättekonstigt.

Till slut hittar hon sina vänner. Hennes franska väns pappa har blivit fälld av den rusande folkmassan och blödde från huvudet, men var inte allvarligt skadad. De lyckades ta sig hem med bil och nu håller de sig inne, enligt rekommendationer från myndigheterna.

– Vi kunde först inte sova igår kväll, jag satt uppe länge och svarade på meddelanden från folk som undrade hur det var med mig. Den värsta chocken har lagt sig och nu kommer känslorna. Helst av allt vill jag bara hem nu så fort som möjligt, säger Moa Norström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet