Stina Lundström har bott över fem år i Berlin och berättar för SVT Nyheter om vilken stark symbol julmarknaden, där attacken inträffade, är för staden såhär års. Foto: TT / Privat

Svenska Stina: ”Det är en marknad man går till med nära och kära”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Stina Lundström befann sig hemma i stadsdelen Neukölln när de första samtalen om lastbilsattacken i Berlin kom. För bara några dagar sedan var hon på julmarknaden där dådet inträffade – en symboliskt viktig plats i Berlin i juletid.

– Det är som om det skulle ha hänt på Drottninggatan i Stockholm.

Redan när de första rapporterna kom på måndagskvällen om lastbilsattacken i Berlin stod det klart att det hela inträffat på en julmarknad. Än så länge är det mycket som är oklart vad gäller gärningsmän och eventuella motiv till den dödliga attacken, men att det inträffar på just en julmarknad har ett symboliskt värde – om detta berättar Stina Lundström, svenska som bott och jobbat i Berlin sedan över fem år tillbaka.

– Just den här julmarknaden är ganska liten, men marknader i Tyskland vid jul är en väldigt populär grej, säger hon till SVT Nyheter och fortsätter:

Attentat i Berlin 2016

– Det är en väldigt viktig tradition, och det vanligt att gå dit med nära och kära, kanske istället för julfest med jobbet. Man går dit med kollegor och vänner – kanske inte nödvändigtvis för att handla utan mer en väldigt social grej, säger hon till SVT Nyheter.

”Som om det skulle hänt på Drottninggatan”

I närheten av julmarknaden vid Breitscheidplatz finns några av Berlins viktigaste turistattraktioner – exempelvis Gedächtniskirche, kyrkan som bevarats som ruin efter att den totalförstörts i en bombräd under andra världskriget 1943. Nu riktas världens blickar åter mot just denna plats i Berlin.

– Det ligger också vid ett av de största shoppingstråken. Det är som om det skulle hänt på Drottninggatan i Stockholm, säger Stina Lundström.

”Folk undrar ’när är det Berlins tur?’”

Hon säger att säkerheten i Berlin, i ärlighetens namn, inte är något hon går runt och tänker på till vardags. Men när nu en attack med dödlig utgång har inträffat i den tyska huvudstaden så är det trots allt inte förvånande, menar Stina Lundström.

– Man hör ofta kollegor och vänner fråga sig ”när är det Berlins tur?”.

Vad känner du inför det som nu har inträffat?

– Fruktansvärt såklart. Jättehemskt. Samtidigt har det funnits en oro i många år med tanke på var som hänt i till exempel Paris och Belgien de senaste åren.

Skulle till marknaden – pluggade istället

En liknande beskrivning av sina känslor efter det inträffade ger Isabelle Aslan, student från Stockholm som bor i Berlin-stadsdelen Mitte. Hon befann sig bara tio minuter från julmarknaden när attacken inträffade.

– Vi hade ju inte hört någonting, men helt plötsligt började flera nära till oss höra av sig och undrade. Då fattade vi vad som hade hänt, och vi blev väldigt chockade, säger Isabelle till SVT Nyheter.

Hon säger att det var intensiva studier som kan ha räddat henne och kompisarna från att hamna mitt i den blodiga attacken på julmarknaden vid Kurfürstendamm. Hon har varit där tidigare nu under december, och planen var att måndagskvällen också skulle innehålla ett besök.

– Om vi skulle bli klara med tentaplugget i tid under kvällen så hade vi sagt att vi skulle gå förbi den här julmarknaden, säger hon och fortsätter:

– Jag var ju färdig, men de andra i gruppen som jag pluggade med var inte det så jag väntade. Jag tänkte ju att jag skulle gå, men så väntade jag ändå.

Svenska studenten Isabelle Aslan skulle ha varit på julmarknaden med kompisar, men sent pluggande inför en tenta gjorde att hon var hemma när attacken inträffade. Foto: Privat

När SVT Nyheter når Isabelle Aslan sent på måndagskvällen saknas fortfarande en rad viktiga detaljer om själva attacken. Från polisens sida har man sagt att en pressträff kommer att hållas först under tisdagsmorgonen, där man kommer informera om läget.

Vad gäller det generella säkerhetsläget i Berlin tycker Isabelle överlag att det känns bra, faktiskt ofta bättre än hemma i Stockholm. Just därför blir attacken extra svår att ta in i det här tidiga skedet, förklarar hon.

– Det känns ju säkert här. Poliser syns på gatan, och det brukar ju faktiskt vara poliser där vid Kurfurstendamm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet