Foto: TT

Svenska turister överger Turkiet

Publicerad

I flera år har Turkiet varit ett av svenskarnas absoluta favoritresmål. Men i takt med att landet blivit allt hårdare drabbat av våld och terror har turisternas intresse riktat sig mot andra länder. En väntad utveckling, enligt researrangörerna.

Blodiga bombdåd, inrikespolitisk oro och ett eskalerande krig mot kurdiska PKK i landets sydöstra delar. Det har fått solsugna turister att tänka sig för både en och två gånger innan de bokar en resa till Turkiet. Antalet resenärer har också minskat kraftigt och den turkiska ekonomin drabbas hårt. Researrangörerna fokuserar på andra länder. 

Väntad minskning

– Redan förra året förstod vi att intresset för Turkiet skulle minska och satsade på att erbjuda andra resmål i stället. För svenskarnas vilja att resa har inte minskat, tvärtom, säger Fritidsresors informationschef Mathias Bergendahl.

Han berättar att TUI, den internationella resekoncern som Fritidsresor ingår i, justerat ned antalet resor som man erbjuder till Turkiet med 30 procent inför årets säsong. På så sätt hoppas man slippa stå med tomma hotell. Just nu har inte bolaget några chartersvenskar i Turkiet, säsongen börjar först om några veckor.

Chartermålen opåverkade

– Att Turkiet har figurerat i rubriker påverkar och det är olyckligt. De våldsdåd som inträffat är ju ingenting som egentligen påverkar våra resmål som främst är badorter vid Medelhavet, säger Mathias Bergendahl.

Att svenska resenärer skulle blivit ytterligare skärrade av söndagens terrordåd i Ankara är dock inget som Fritidsresor har märkt av. Det handlar om ett par telefonsamtal och någon enstaka ombokning. Och de flesta svenskar som reser till de turkiska storstäderna gör det på egen hand och inte via charter.

UD behåller rekommendationer

Trots det försämrade säkerhetsläget så ändrar inte Utrikesdepartementet sina rekommendationer för resor till Turkiet: Man avråder fortfarande från alla resor till gränsområdet mot Syrien och från icke nödvändiga resor till flera av de sydostliga provinserna.

– I övrigt uppmanar vi resenärer till särskild vaksamhet vid allmänna platser, större turistattraktioner och offentliga byggnader som till exempel polisstationer. Man bör också undvika demonstrationer och större folksamlingar, säger Anna Ekberg på Utrikesdepartementets presstjänst.

Boomen över

Under en rad år steg intresset för att turista i Turkiet kraftigt. 2013 nåddes en toppnotering då inte mindre än 728.000 svenskar dit, de flesta till turistorterna vid Medelhavet samt Istanbul. Men de senaste åren har antalet resenärer sjunkit, och håller de dystra prognoserna i sig lär färre än 300.000 svenskar resa till landet i år. Samma utveckling har skett i flera västeuropeiska länder.

Turistindustrin, som är en av Turkiets viktigaste inkomstkällor, har nu fått stora problem. Men att svenskar i allt högre utsträckning lyser med sin frånvaro på de turkiska stränderna har begränsad betydelse.

Rysk bojkott svider

Betydligt mer kännbart för turistföretagarna är att de 4 miljoner ryssar som varje år brukar resa till Turkiet nu uppmanas av sin regering att inte göra det. Bojkotten är en konsekvens av det turkiska flygvapnets nedskjutning av ett ryskt stridsflygplan i november och har orsakat en djup kris i den turkiska turistnäringen, där allt fler hotell och restaruranger gapar tomma. 

I sommar lär det kännas ännu ödsligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.