VARNING FÖR STARKA BILDER I INSLAGET Foto: TT

Svenskar gripna för handel med noshörningshorn

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kan polis nu knyta svenskar till den grovt kriminella internationella handeln med noshörningshorn. Tre män i Stockholm åtalas nu för att ha försökt sälja ett horn, vars värde kan vara uppemot tio miljoner kronor på den svarta marknaden.

Det var efter lång spaning, både personspaning och telefonavlyssning, som polisen i Stockholm slog till mot de tre männen. De greps på bar gärning när de visade upp hornet för att försöka hitta en köpare.

Hornet är gammalt, men polisen har inte kunnat spåra varifrån det kommer. De tre männen försökte hitta spekulanter till hornet som bedöms vara värt mellan fyra och tio miljoner kronor på den illegala marknaden.

Alla tre är kända av polisen för annan brottslig verksamhet och nu försökte männen uppenbarligen ta sig in på en ny lukrativ marknad.

Nu riskerar de fyra års fängelse för grovt brott mot artskyddslagen.

– Det här är första gången vi kan knyta svenskar till den här grovt kriminella verksamheten, säger Filippo Bassini, polisinspektör i Stockholm. Vi har sett utländska ligor här förut som rest runt i Sverige för att antingen sälja eller köpa horn, men nu vet vi att även svenskar är inblandade i den här verksamheten.

Marknaden exploderar

De senaste åren har efterfrågan på noshörningshorn formligen exploderat på den asiatiska marknaden.

Enligt tradtionell kinesisk medicin kan extrakt från noshörningshorn göra alltifrån att bota cancer till att höja potensen. Nyrikedomen i Kina och Vietnam har nu dessutom lett till en ny marknad. Noshörningshorn är en extrem statussymbol och rika vietnameser och kineser bjuder gäster på extrakt av horn inför fester och påstår att hornet botar baksmälla, fungera som en partyhöjare och mycket annat.

Noshörningen är starkt hotad av utrotning och jakten som bedrivs av tjuvjägare är brutal. Varje dag dödas eller lemlästas flera djur bara i Sydafrika, där de flesta noshörningar lever i dag. Förra året slogs ett dystert rekord. Då dödades 1.215 noshörningar för sina horns skull.

Brutal slakt

Bland annat kinesisk maffia tros ligga bakom delar av den brutala verksamheten. Djuren jagas med hjälp av helikoptrar och jägarna skyr inga medel. Djurskötare i afrikanska parker har skjutits ihjäl för att jägarna ska komma åt djuren som lemlästas och lämnas att förblöda när hornen kapats av.

Enligt vissa bedömare omsätter handeln med utrotningshotade djur och djurdelar belopp som i dag börjar närma sig knarkhandelns. Man tror även att verksamheten finansierar terrororganisationer i Afrika.

– För oss i Sverige är det här en ny kriminell verksamhet som vi nu måste lära oss att hantera på rätt sätt och försöka få stopp på, säger Filippo Bassini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.