Norska Yr.no får högt betyg av svenskarna. Foto: TT

Svenskar litar mer på norska meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar litar mer på norska Yr.no än inhemska väderinstitutet SMHI. Det visar en färsk undersökning.

Norska opinionsföretaget Respons Analyse står bakom undersökningen som är gjord bland invånare i Sverige, Danmark och Norge, skriver NRK.

81 procent av de svarande svenskarna, som har en uppfattning om väderinstituten, säger att de har ett positivt intryck av Yr.no medan ”bara” 76 procent svarar detsamma om SMHI.

– Väldigt bra, säger statsmeteorolog Jon Smits vid Meteorologisk institutt i Oslo som står bakom Yr.no.

Enligt honom är ungefär hälften av antalet Yr.no:s besökare utlänningar, huvudsakligen rör det sig om svenskar och danskar.

Historiska orsaker

Respons Analyses undersökning visar att en fjärdedel av svenskarna i första hand väljer Yr.no när de ska kolla vädret, medan 41 procent går in på SMHI. Jon Smits tror att det har historiska orsaker.

– Många svenskar omfamnade Yr.no då den etablerades, eftersom det svenska erbjudandet hos SMHI på den tiden var en betaltjänst. Svenskarna var nöjda med Yr från starten och har blivit kvar av gammal vana, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.