Foto: TT

Svenskarna bostadsknarkar mest

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna är besatta av bostäder – var de ligger, hur de ser ut och vad de kostar. Åtminstone att döma av en undersökning, som visar att svenskar bostadssurfar mest av alla.

I genomsnitt besöker personer i Sverige någon av de fem största bostadssajterna 0,7 gånger per månad. Det placerar oss i topp i en jämförelse mellan olika länder, där bland annat våra grannländer, USA och Tyskland ingår.

Finländare och australier är också rätt flitiga, medan tyskar bara surfar in 0,2 gånger per månad i snitt.

– Bostad är ofta det som kommer upp först av allt i sociala sammanhang. Vi har kanske börjat tycka att det är helt självklart att det är så. Men den här undersökningen visar att det skiljer sig ganska mycket åt ute i världen, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, som beställt undersökningen som United Minds har gjort.

Bil eller bostad?

I undersökningen ingår också intervjuer med nyckelpersoner i olika länder, och det konstateras att bostaden har blivit en viktig statutsymbol i Sverige, till skillnad från till exempel i Tyskland. Där är det bilen som är statussymbol.

Staffan Tell har egna erfarenheter av skillnaden mellan Sverige och Tyskland, och säger att svenskar är väldigt öppna med sitt boende. Husesyn – med tillträde till alla rum – är mer regel än undantag första gången man besöker någon.

– Det förekommer inte i Tyskland på samma sätt. Där har man mer en privat attityd till hemmet. Och det kan man också se när man tittar på deras bostadssajter. Ofta har man bara en exteriörbild och en planlösning, säger han.

Blottar allt

I Sverige får man se allt när mäklaren lägger ut en bostadsannons.

– Det är väl det också det som folk kan tycka är lite kittlande.

Siffrorna tyder på att det är annat än planer på att köpa ny bostad som drar. Det görs omkring 13.000 bostadsaffärer i månaden i Sverige. Men Hemnet har 2,5 miljoner besökare i veckan.

– Det är väldigt mycket drömmar och aspirationer, och vid det här laget kanske också frustration, som ryms i den andra siffran, säger Staffan Tell.

Fakta: Bostadsintresset

Svenskar surfar i snitt in på någon av de fem största bostadssajterna 0,7 gånger i månaden. I Finland och Australien sker det 0,6 gånger, i USA och Danmark 0,4 gånger och i Tyskland 0,2 gånger i snitt.

Bostadsprisernas steg med 80 procent i Sverige mellan 2004 och 2014. I USA steg de med 18 procent, i Danmark med 23 procent, Tyskland 32 procent, Norge 85 procent och Ryssland 275 procent.

Hushållens skuldsättning i förhållande till inkomst är störst i Norge och Danmark.

I Sverige har varje person i ett hushåll i snitt 1,7 rum för sig själv. I USA har man 2,4 rum, Norge och Danmark 2 rum, Tyskland 1,8 rum och Ryssland 0,9 rum.

Källa: Hemnet/United Minds

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.