Svenskarna som trotsar UD:s avrådan: ”Anhöriga är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av det spända läget i Ukraina uppmanar utrikesdepartementet sedan i lördags alla svenskar att lämna Ukraina och avråder från att resa till landet.

SVT har talat med två svenskar som trotsar UD:s avrådan och som ger en helt annan bild av läget.

– Det är klart alla är oroliga här, men den ukrainska allmänheten är väldigt ”life goes on” och ”business as usual”, säger Kievbon Andreas Flodström.

IT-företagaren Andreas Flodström bor i Kiev och har inga planer på att lämna Ukraina. När SVT når honom sitter han på kontoret och jobbar. Han beskriver att mycket är ”business as usual”.

– Det är vanlig trafikstockning när man ska till kontoret.

Än så länge tänker han inte följa UD:s uppmaning om att lämna landet.

– Om man hade varit här över helgen så hade man kanske gjort det, men det är en annan grej om man har sitt liv, bolag och massa anställda här.

Fotbollsproffset Douglas Bergqvist spelar för Odessa-klubben Tjornomorets. Just nu befinner sig laget på ett träningsläger i Turkiet och på fredag flyger de hem till Odessa.

– Om det händer något här de närmsta dagarna får jag ta ställning till det då, men jag känner ingen oro i dagsläget.

”Klart familjen är oroliga”

Andreas Flodström har bott i Ukraina sedan 2012 och känner igen sig från den senaste ryska invasionen.

– Jag har samma upplevelser som vid 2014. Det är som två världar. Vardagslivet rullar på och man går ut och äter på restaurang och sånt. Sen så kollar man nyhetsflödet och blir lätt nervös.

För Douglas Bergqvist är Ukraina ett helt nytt land. Precis som Andreas Flodström, målar han upp en bild av två parallella världar.

 – Jag har pratat mycket med de urkainska lagkamraterna och ledarna. När man får höra deras historier får man en annan bild än om man kollar vad som skrivs i media. De är vana vid det här, säger Douglas Bergqvist.

Sveriges utrikesminister säger att det är osäkert att resa till Ukraina. Är du inte rädd?

– Jag är inte rädd, jag får samma fråga av vänner och familjen. Jag är inte den enda utländska spelaren i laget och klubben säger att det är okej. Då litar jag på de, säger Douglas.

200 till 300 svenskar kan vara kvar

Sveriges ambassad i Kiev uppskattar att omkring 200 – 300 svenskar för närvarande befinner sig i landet. Men enligt Utrikesdepartementet är det inte möjligt att uppge en exakt siffra eftersom den så kallade svensklistan är frivillig att skriva upp sig på och man själv måste avregistrera sig från listan vid hemkomst.

Uppgifterna på listan kan vid behov användas av UD eller ambassaden för kontakt i en konsulär krissituation. UD uppmanar svenskar som fortfarande är i Ukraina att skriva upp sig på svensklistan.

Hur många svenskar som lämnat landet efter UD:s avrådan i lördags kan man inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.