SVT Nyheter träffar Erik Mararv på ett sjukhus i Johannesburg Foto: SVT/African Parks

Svenske Erik Mararv sköts av tjuvjägare: Jag hade tur

Uppdaterad
Publicerad

Erik Mararv hamnade mitt i ett dödligt skottdrama i en nationalpark i Kongo-Kinshasa i lördags och har sedan dess vårdats på sjukhus.

Nu är svensken på bättringsvägen och berättar för SVT Nyheter om mötet med tjuvjägarna – som dödade tre av hans kollegor.

SVT Nyheter träffar Erik Mararv på ett sjukhus i Johannesburg. Mararv, som är parkchef i Garamba Nationalpark i Kongo-Kinshasa, skottskadades i helgen när tjuvjägare som just dödat en elefant sköt mot svensken.

Han har sedan dess vårdats på sjukhus men är nu på bättringsvägen. Tre av Erik Mararvs kollegor sköts till döds i attackerna.

Nu berättar svensken för SVT Nyheter om det som hände.

– Jag såg tjuvjägarna lägga sig i bakhåll bakom ett stort träd där det fanns elefanter. Sedan började de skjuta och jag blev träffad i benet. Samtidigt såg jag två av mina vakter bli skjutna bredvid mig, säger han.

Hittade skjuten elefant

Det var i lördags som Erik och hans kollegor fick information om att skott avfyrats i en del av Garomboparken. När de kom till platsen med helikopter upptäckte de en skjuten elefant. Erik och fyra parkvaktare släpptes av medan helikoptern lyfte för att hämta fler kollegor. 

– Det är inte första gången som jag är med om skottlossning, men det är första gången som jag blir skadad, säger han till SVT Nyheter.

Svensken flögs till ett militärsjukhus och transporterades sedan vidare för operation i Bangui i Centralafrikanska republiken. Sedan flögs han till Sydafrika för vård.

– De har opererat mig under natten och benet verkar kunna bli bra. Jag hade tur att varken något blodkärl eller skelettet träffades. Det kunde gått mycket värre, säger Erik.

Vakter sköts till döds

En av vakterna sköts till döds på plats i parken, ytterligare två dog senare på den amerikanska militärbasen i Sydsudan dit de fördes efter attacken.

Kampen mot tjuvjägare i nationalparkerna förs med militära metoder. Det är inte ovanligt att parkvaktarna plötsligt står öga mot öga med beväpnade tjuvjägare i den täta vegetationen. Då uppstår nästan alltid skottlossning.

Trots att Erik Mararv var nära döden tänker han återvända till sitt jobb i Garamba. 

– Visst är det farligt men någon måste göra det här jobbet för att skydda människor och djur i området. Kanske åker jag hem till Sverige för att träffa mina barn först, men sedan ska jag tillbaka, säger Erik Mararv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.