Foto: Privat

Orkanen har nått land

Uppdaterad
Publicerad

Orkanens öga har nått land i Emiliano Zapata, i delstaten Jalisco, nära hamnstaden Manzanillo uppger Mexikanska vädermyndigheter. Patricia är nu 85 meter per sekund, vilket är i nivå med de vindhastigheter som när Haiyan nådde land i Filippinerna 2013.

Mexiko håller andan och räknar ner monsterorkanens Patricias ankomst. Svenske Jan Persson befinner sig i semesterorten Puerto Vallarta där det råder utegångsförbud.

På semester i Mexiko

Jan Persson är på semester i Puerto Vallarta på Mexikos östkust. Han skriver i ett mejl till SVT Nyheter att stämningen vid 22–tiden svensk var sansad och att ett lätt regn i Puerto Vallarta skvallrade om den annalkande orkanen Patricia.

Resesällskapet består av åtta vuxna och tre barn och de har fått klartecken på att bo kvar på hotellet eftersom byggnaden anses stark nog att stå emot orkanen. Hotellpersonalen har dock uppmanat gästerna att packa väskor med förnödenheter och gett dem instruktioner.

”Informationen från myndigheterna har vi fått via hotellet, vi bör packa varsin grab bag med förnödenheter om vi blir evakuerade och ska stanna ifrån rum med fönster”, skriver Persson i mejlet.

Hörde av sig till UD

Patricia väntas nå land med vindstyrkor på runt 90 meter per sekund och orkanen beskrivs som den kraftigaste som någonsin uppmätts på västra halvklotet. Myndigheterna utfört undantagstillstånd och förberett evakueringar samt stängt hamnar och flygplatser.

Trots det beskriver Jan Persson stämningen som lugn och sansad.

Jan skriver att han och resesällskapet informerat utrikesdepartementet. Sveriges ambassad i huvudstaden Mexico City skriver på sin hemsida att man uppmanar svenskar i området att följa nyhetsutvecklingen och följa myndigheternas rekommendationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.