Svenske klättraren Robin Trygg är just nu fast i Himalaya. ”Vi är kvar på den här höjden, det har varit så dåliga förhållanden att vi har bedömt att det inte är säkert att gå ned,” säger Robin Trygg till SVT Nyheter. Foto: Oskar Kihlborg & TT

Svenske klättraren fast i Himalaya

Uppdaterad
Publicerad

22 personer uppges ha dött och runt 60 skadats på Mount Everest som en följd av jordskalven. Svenske klättraren Robin Trygg är just nu fast i Himalaya, det är helt enkelt för osäkert att ta sig från det basläger han och hans kamrater befinner sig på. Risken för laviner är fortfarande stor och ovanför dem finns en stor glaciär som hotar att rasa samman.

Robin Trygg befinner sig i ett förhöjt basläger på 5.600 meters höjd på berget Cho Oyu i Himalaya. Och skalvet, som enligt U.S. Geological Survey hade en magnitud på 7,9, kändes ordentligt.

– Skakningarna i marken var så kraftiga att det var svårt att gå rakt. Vi tog oss snabbt ut ur tältet eftersom det står precis under en liten ishylla och vi var rädda att den skulle släppa.

Jordbävning i Nepal

Två dagar efter det stora skalvet, är de fortfarande kvar trots att det har varit efterskalv av nästan samma styrka.

Kvar på berget

– Vi är kvar på den här höjden, det har varit så dåliga förhållanden att vi har bedömt att det inte är säkert att gå ned, säger Robin Trygg till SVT Nyheter.

Ovanför lägret finns en glaciär där sprickorna har blivit större samtidigt har klättrarna försökt att ta sig ned på lägre höjd men de har fått information från Kina om att det kan komma nya skalv.

– Från början bedömde vi att glaciären var vårt skydd, men nu har sprickorna blivit större och en del ser ut att lossna så därför vill vi härifrån.

Men kan ni känna er trygga där ni är nu?

– Nej, vi måste vara beredda på att ta oss ut ur tältet, säger Robin Trygg.

Just nu är det klättersäsong, innan monsunregnen börjar. Därför är det ovanligt många klättrare i Himalaya och kring Mount Everest.

Blev lite chockad

Han besteg Mount Everest från sydsidan 2011 och känner väl till den del av klättringen som kallas för Isfallet.

– Det är otroligt poröst och stora istorn. Om det kommer ett stort jordskalv där så bara kollapsar det. Precis efter skalvet pratade vi om att det var Isfallet på sydsidan som vi var oroliga för. Men vi tröstade oss med att förhoppningsvis är det så pass dåligt väder att folk inte har varit upp. Men tydligen är det ju så nu ändå att folk har varit och gått i Isfallet och rasat.

Robin Trygg och de övriga klättrarna är ännu kvar i det förhöjda baslägret har återvänt till sina tält och väntar på eventuella efterskalv.

– Jag brukar vara noga med att förbereda mig på allting. Men det här hade jag inte väntat mig. Jag blev lite chockad och överraskad, säger han.

Oroliga

Alla i Robin Tryggs sällskap mår bra fysiskt men många är chockade och det är svårt att få kontakt med familj och vänner, därför är osäkerheten stor. En person fick information om att hans mamma troligtvis omkommit i skalvet och att huset blivit förstört.

Målet nu är att ta sig ned till en by även om vägarna har förstörts och att ta sig till Katmadu är osäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet