En man sätter upp nej-affischer på Bank of Greeces huvudkontor. Foto: TT

Sverige berörs lite av grekiskt nej

Publicerad

Den svenska ekonomin drabbas inte särskilt hårt av Greklands nej i folkomröstningen. I förlängningen kan exporten drabbas om osäkerheten i euroområdet blir stor, men påverkan vänats inte bli stor enligt svenska ekonomer.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) säger att Greklands nej i folkomröstningen inte behöver påverka svensk ekonomi.

– Svenska banker är inte exponerade mot Grekland och vi har inte mycket direkt handel. Men om det blir turbulens på valutamarknaden och de finansiella marknaderna, då kan det komma att påverka Sverige.

Ekonomiska krisen i Grekland

Osäkerhet kan drabba exporten

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, tror att den största faran för Sveriges ekonomi är att exporten drabbas ifall osäkerhet i euroområdet gör att konsumtionen och investeringarna minskar. Han tolkar valresultatet som att euron sjunker i kurs hos grekerna.

– Väljarna kan inte ha missat att det som står på spel är ifall landet kan vara kvar i eurosamarbetet eller inte. Tidigare har andelen greker som vill ha kvar euron legat uppemot 70 procent, det här skulle i tyda på att det är nere i 40 procent. Det innebär en risk för att grekerna väljer att kliva av eurosamarbetet, säger Robert Bergqvist.

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare och Greklandsexpert, tolkar det dock inte som att grekerna röstat emot euron.

– De har röstat nej emot åtstramningar. Det beror på att regeringen har varit framgångsrika i att rama in valet på det viset. Mandatet som premiärminister Alexis Tsipras får i det här valet är att förhandla emot åtstramningar. Precis samma mandat fick han när han bildade regering, säger Andreas Hatzigeorgiou.

”Tsipras spelar”

Olof Manner, chef för Swedbanks makroanalys, är inne på samma linje. Han tror att grekerna vill vara kvar i eurosamarbetet, men att de försöker få en bättre förhandlingsposition gentemot lånegivarna.

– Jag ska inte kalla det en luring, men när vi ser att de nu firar så kan man undra vad det är de firar. Vad vet de som inte resten av Europa vet? Det kort som Tsipras har spelat är att han vet att det finns en politisk vilja inom EU att gå långt för att lösa det här, säger han.

Ingen av bedömarna tror att Sverige kommer att påverkas särskilt mycket om grekerna lämnar euron. Grekland är en liten ekonomi i Europa och de internationella bankerna har redan lämnat landet, vilket begränsar instabiliteten i de finansiella systemen. En starkare krona mot euron skulle kortsiktigt inte påverka den svenska ekonomin nämnvärt, men på längre sikt kan det drabba exporten.

Sverige har inte heller särskilt mycket att förlora i direkta lån till Grekland som skulle kunna frysa inne om landet lämnar euron eller blir bankrutt. Det är Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien i fallande ordning som har lånat ut mest pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet