Foto: TT

Sverige ska få förhöra Assange i London

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Ingrid Isgren åker till London för att förhöra våldtäktsmisstänkte Julian Assange. Ett datum spikas de kommande veckorna. ”När alla utredningsåtgärder är genomförda ska åklagaren fatta beslut om hon ska väcka åtal”, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten.

I januari lämnade svenska Åklagarmyndigheten in en formell begäran till Ecuador om att få förhöra Julian Assange på ambassaden i London, där han tagit sin tillflykt för att slippa bli utlämnad till Sverige. I juni skickade Sverige en påminnelse, som Ecuador nu har svarat positivt på. Därmed är det fritt fram för de svenska utredarna att förhöra Assange på ambassaden.

Ecuadors riksåklagare har informerat Åklagarmyndigheten om att ett datum för förhören kommer att bestämmas inom de kommande veckorna, skriver landets utrikesdepartement i ett pressmeddelande enligt TT.

Fallet Assange

Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander har svårt att uppskatta när förhöret blir av.

– Det meddelandet som har kommit från Ecuador är ganska kortfattat. Som jag läser det ska det tolkas som att man ställer sig positiv till ett förhör och att man kommer att återkomma om detaljer, säger hon till SVT Nyheter.

Frågorna överskickade

Däremot är det klart vilka som kommer att åka till London för att genomföra förhöret. Det blir – som Sverige har begärt – biträdande åklagare Ingrid Isgren och en utredare från polisen. Karin Rosander kan inte svara på varför inte åklagare Marianne Ny åker.

– De är två åklagare i ärendet, så de delar på uppgifterna.

På Ecuadors begäran har Sverige skickat över en lista på vilka frågor utredarna kommer att ställa till Assange. När förhöret är genomfört kan det bli tal om kompletterande förhör med andra personer i utredningen. Alla övriga utredningsåtgärder är redan genomförda.

– När alla utredningsåtgärder är genomförda ska åklagaren fatta beslut om hon ska väcka åtal.

Kan man vara säker på att förhöret blir av nu?

– Ja, det måste man förutsätta. Ett positivt besked är ett positivt besked.

Skadat förundersökningen

Julian Assange har hela tiden nekat till brott. Hans svenska försvarsadvokat Thomas Olsson beklagar att det har tagit så lång tid för åklagaren att få till ett förhör och menar att det har skadat förundersökningen.

– Förmodligen är skadan för förundersökningen irreparabel. Det har gått så lång tid att det är svårt att tänka sig att några av de inblandade har klara minnesbilder av vad som har inträffat. Assange har förhindrats att lämna en egen redogörelse och försvara sig på bästa sätt. Enda skälet är att åklagaren har förhållit sig passiv i flera år, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Thomas Olsson är Assange redo att låta sig förhöras.

– Han har inte lämnat något annat besked de senaste fyra åren än att han är angelägen om att lämna sin version av händelserna.

Bör överlämna sig

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan som ska ha blivit våldtagen, menar att Assange omedelbart bör överlämna sig till engelsk polis.

”Jag och min klient anser att han omedelbart ska överlämna sig till engelsk polis för att utlämnas och förhöras i Sverige. Om inte det sker bör Ecuador omgående avhysa Assange från deras ambassad i London så att rättvisan får ha sin gång”, skriver hon i en kommentar och fortsätter:

”Assange ska precis som alla andra följa lagar och regler. Han är ingen politisk flykting och bör omgående skickas med först bästa plan till Sverige och svenskt häkte.”

SVT Nyheter har sökt åklagare Marianne Ny och biträdande åklagare Ingrid Isgren för en kommentar, men de befinner sig på semester.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet