SVT:s Erika Bjerström. Foto: SVT

SVT bevakar framtidens kontinent

Uppdaterad
Publicerad

Den afrikanska kontinenten blomstrar. Men utvecklingen innebär också tre stora utmaningar, skriver SVT:s korrespondent Erika Bjerström.

Det kallas både för en afrikansk vår och en ekonomisk revolution. Ett 30-tal länder på den afrikanska kontinenten har sedan ett decennium tillbaka haft en stabil ekonomisk tillväxt på över tre procent.

Det som driver utvecklingen är tillgången till ny teknik som mobiler och IT, en ny generation bättre utbildade politiska ledare, skuldavskrivningar och höga råvarupriser.

Det nya Afrika

Den afrikanska kontinenten drabbas också av allt färre konflikter och 44 länder har genomfört fria val, där det i flera fall har lett till maktskifte under fredliga former.

Utvecklingen har delvis gått under västmedias radar, fortfarande förmedlas bilder av krig, svält och flyktingläger.  Men sedan 2011 har SVT bevakat framstegen på den afrikanska kontinenten under vinjetten ”Det nya Afrika”. Hittills har det blivit 25 reportage och en dokumentär med samma namn, en satsning som kommer att fortsätta i vår och sommar.

Entreprenörer, studenter, jordbrukare, politiker,  konstnärer – många har förmedlat både stolthet och optimism över att det som länge ansågs vara den hopplösa kontinenten nu går en ny vår till mötes.

Medelklassen växer

Näringslivets investeringarna ökar snabbt, i dag kommer det in större belopp med  utländska direktinvesteringar än bistånd. 17 länder i Afrika har i dag börser där det pågår aktiehandel och de afrikanska börserna har hittills under 2013 gått bättre än börserna både i Asien och västvärlden, även om det startar från en låg nivå.

Den växande medelklassen som i dag beräknas uppgå till 300 miljoner av Afrikas en miljard människor efterfrågar bättre skolor, vägar, sjukvård och sociala trygghetssystem.

I våra reportage från Tanzania skildrar vi just framväxten av socialstöd för de allra fattigaste och vi besöker börsen i Dar es Salaam.

Finns stora utmaningar

Men utvecklingen innebär också tre stora utmaningar;

Fortfarande lever hälften av alla afrikaner i absolut fattigdom och de nya ledarna måste få hejd på korruptionen och se till att de växande inkomsterna fördelas mera rättvist, annars väntar växande sociala spänningar.

Islamiseringen av Afrika söder om Sahara är en annan riskfaktor för fortsatt stabilitet och demokratisering. Upproret i Mali ser ut att vara under kontroll för tillfället men på många platser stärker terrornätverken Al-Shabaab och Al-Qaida sina närvaro.

Den tredje utmaningen är Kinas växande närvaro i Afrika – en av de mest dramatiska geopolitiska skiftena i världen på senare tid. Den följs med stor skepsis av analytiker i väst som anklagar Kina för nykoloniala beteenden och rovdrift på Afrikas rika naturtillgångar. Men samtidigt vittnar studier om att Kinas lån, bistånd och investeringar har spelat en central roll i att tillväxten satt fart i många länder.

Afrika är på alla sätt framtidens kontinent och du kan följa utvecklingen i SVT, i våra program, på webben och Facebook. Tipsa gärna om det är reportage som just du vill se!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det nya Afrika

Mer i ämnet