SVT Nyheters reporter Per Anders Engler och fotograf Pablo Torres är på plats i Barcelona. Foto: SVT

SVT Nyheter på plats: Spänt lugn råder

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i en stor folksamling utanför en ockuperad vallokal i Barcelona befinner sig SVT Nyheters reporter Per Anders Engler och fotograf Pablo Torres.

– Det är en spänd stämning där folk ständigt ser sig omkring och håller koll på kravallpoliserna, säger Per Anders Engler.

Spansk nationell polis har stängt ned ungefär hälften av vallokalerna och under valdagen forcerat andra och beslagtagit röstmaterial. På andra håll har polisen tvingat bort väljare som tagit sig till vallokalerna för att rösta om Kataloniens självständighet. SVT Nyheters team på plats befinner sig utanför en av de cirka 170 vallokaler som ockuperats av valarbetare och katalanska familjer under natten.

Köerna ringlar sig långa

Mängder av väljare väntar på att få komma in och rösta, bevakade av kravallpolis som just här inte har ingripit. Reporter Per Anders Engler beskriver folkmassan som lugn men spänd.

Kataloniens självständighetskamp

– Det finns en tydligt medveten strategi här bland väljarna att till varje pris undvika våld. Vid minsta lilla störning när någon skriker slagord så hyschas den personen ned direkt.

”Folk är taggade”

Polis på plats där SVT Nyheters team befinner sig ingrep inte när valurnorna kom till platsen och den lokala katalanska polisen har sagt att man inte kommer att ingripa så länge det inte blir våldsamt. Den inställningen skiljer sig från den nationella spanska polisen, som har i uppdrag av centralregeringen att göra allt de kan för att stoppa valet som förklarats olagligt i domstol.

– Den lokala polisen lyder ju under den nationella, men det finns farhågor om att den lokala inte kommer att göra något åt därmed inte följa nationella polisens order, säger Per Anders Engler.

Frivilliga valarbetare riskerar böter på tre miljoner kronor för att de medverkar till att folkomröstningen ska bli av. Det är relativt dött lopp mellan ja-och nejsidan i folkomröstningen men cirka 80 procent av invånarna i Katalonien är för att omröstningen genomförs.

– Folk är vid gott mod och är taggade inför den här dagen och vill verkligen lägga sin röst, säger Per Anders Engler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet