Det rör sig främst om unga män som utkämpar den gatukrigs-liknande protest som pågått i en månads tid i Venezuela. Foto: TT

SVT på plats i våldets Venezuela: ”Inget tyder på att Maduro kommer ge sig”

Uppdaterad
Publicerad

Nya dödsfall efter nya sammandrabbningar. Den blodiga månaden april forsätter i Venezuela där oppositionen som kräver president Nicolas Maduros avgång möter hårt motstånd. SVT:s reporter, på plats i Caracas, rapporterar om ett gatukrig som det just nu inte går att se något slut på.

29 människor har dödats i sammandrabbningar den här månaden, enligt Reuters. Totalt tre personer har redan dött i Caracas den här veckan i samband med demonstrationer mot regeringen i Venezuela.

SVT:s Bengt Norborg befinner sig i staden, och vittnar om dagliga sammandrabbningar mellan å ena sidan polis, militär och olika regimtrogna milisgrupper – å andra sidan olika oppositionella grupperingar som kräver Maduros omedelbara avgång.

Krisen i Venezuela

– Det vi ser i Caracas är ett slags gatukrig med flera hundra tusen människor inblandade, särskilt på de större genomfartslederna eller motorvägarna. Där samlas oppositionella varje dag, och så börjar de röra sig mot olika punkter i centrum, bland annat parlamentet och högsta domstolen, säger Norborg, och fortsätter:

– Men de möter väldigt hårt motstånd från regimen. Rätt vad det är så kan polisen ta tag i någon som de slänger upp på en motorcykel och sedan bara kör iväg.

Demonstranten: ”Vill att allt ska upphöra”

Det påminner om scener som världen nyligen sett i delar av Mellanöstern, enligt Bengt Norborg. En ursinnig opposition som har tröttnat på landets hårdföre president. Unga män går ut på gatan för att kräva hans avgång. De unga rösterna från Caracas gator varslar om ren desperation:

– Jag vill att allt ska upphöra. Hungern, mordern, korruptionen. Vi kommer att stanna på gatorna tills det blir förändring. Vi är majoriteten, säger studenten Ricardo Ropero, 20, till nyhetsbyrån Reuters.

Ledare för oppositionen i Venezuela har anklagat milisgrupper, kända under begreppet ”colectivos” som är lojala med Maduro-regeringen, för att ligga bakom flera dödsfall den senaste tiden.

LÄS MER: Maduro tänker lämna viktig samarbetsorganisation

Regeringen hävdar att oppositionen samarbetar med kriminella gäng för att underblåsa oroligheterna i landet. SVT:s Bengt Norborg beskriver en slags katt- och råtta-jakt som inletts mitt på dagen, varje dag, den senaste tiden.

Chavistas protesterar samtidigt

Regimtrogna protester pågår samtidigt, om än i mindre skala. Iförda röda t-tröjor samlas Maduros anhängare, så kallade chavistas (efter förre presidenten och vänsterledaren Hugo Chavez), på Caracas gator som kräver att regeringen stoppar de oppositionella man kallar för terrorister.

– Den som har störst tålamod vinner nog det här. Ingenting som tyder på att han (Maduro) kommer ge med sig, säger SVT:s Bengt Norborg.

Vad säger de oppositionella som du pratar med?

– Ja, alla som är ute är helt övertygade om att det här måste leda till en förändring. De kräver val. De kräver att presidenten avgår. De kräver att domare i högsta domstolen sparkas, som de tycker agerar på Maduros order. De vill skapa en ny chans för andra krafter att ta vid.

Finns det då någonting som tyder på att oroligheterna ska avta?

– Nej, ingenting, säger Bengt Norborg kort.

”När mörkret faller blir våldet värre”

Under onsdagen sköt polisen återigen tårgas och vattenkanoner mot maskerade demonstranter. Detta efter att polisen fått stenar och bensinbomber kastade mot sig.

LÄS MER: Dödsoffren hedrades med tyst protest i Venezuela

Bilderna från Caracas är dramatiska. Hundratusentals människor som tågar fram på stadens stora motorvägar.

– Demonstrationerna pågår i uppåt sex timmar eller mer ibland, säger SVT:s Bengt Norborg, och fortsätter:

– Men när mörkret faller drar sig vanligt folk tillbaka. Då blir också våldet grövre, för ju längre dagen lider desto hårdare blir det.

Den senaste månaden har minst 400 personer skadats. Närmare 1.300 gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet