– Vi vill åka hem igen, vi är rädda, säger Camille från Paris som nyss anlänt med tåget . Foto: SVT/TT

Akut terrorhot i Bryssel: ”Vi vill åka hem igen”

Uppdaterad
Publicerad

Bryssel har nu den högsta terrorberedskapen. På tågstationen Midi i Bryssel råder ett spänt lugn. 

– Vi vill åka hem igen, vi är rädda, säger Camille från Paris som nyss anlänt med tåget . 

SVT Nyheter ankommer tidig förmiddag till Belgiens – och EU:s hjärta, Bryssel, efter det att Belgien nu har höjt terrorberedskapen till den högsta nivån. Redan på tåget, från ett sargat Paris, märker vi av den spända stämningen när flera beväpnade poliser patrullerar vagnarna på väg mot Bryssel, där terrordåden till stor del tros ha planerats.

Parisare vill vända hem

Liksom vi har parisarna Alex och Camille precis anlänt till staden för att turista över helgen. Men nu vill de åka hem igen och står och tvekar i ankomsthallen.

– Vi har talat med polisen här som starkt råder oss att vända tillbaka. Jag är rädd och vill åka härifrån direkt, säger Camille som just anlänt till Bryssel från Paris.

Sveriges utrikesdepartement varnar att ”det finns ett allvarligt och omedelbart hot” mot Bryssel. Dessutom misstänks en av terroristerna bakom terrorattackerna i Paris, Salah Abdeslam, befinna sig i Bryssel-regionen.

Svenska UD och de belgiska myndigheterna rekommenderar att människor undviker folksamlingar i Brysselregionen, däribland tågstationer, flygplatser och allmänna kommunikationer, shoppingcenter och andra ställen där människor samlas.

”Jag är inte rädd”

Ivan från Bulgarien har precis kommit till Bryssel för att turista. Han säger att han inte är rädd men tänker följa myndigheternas rekommendationer.

– Jag tänker inte gå till några stora konsertsalar eller shoppingcentrum. Men jag är inte rädd. Vad som helst kan ju hända, var man än är, säger han.

För Camille och Alex blir det ingen semester i Bryssel. De väljer att vända tillbaka till ett Paris som försöker återhämta sig från terrorn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.