SVT:s utrikeskommentator Bo-Inge Andersson vid SVT24:s första sändning om terrorattackerna i USA, tisdagen den 11 september 2001 klockan 15.25. Foto: SVT

SVT:s kommentator: Så förutspådde jag följderna av 11 september-dåden

Publicerad

Världen kommer se dramatiska konsekvenser vad gäller terrorbekämpning, säkerhetskontroller och övervakning. Det förutspådde SVT:s Bo-Inge Andersson i sändning, när terrorattackerna 11 september 2001 fortfarande var en pågående händelse. Nu berättar han om dramatiken, analysen han gav, världens utveckling under de 15 år som gått.

Klockan var 15.25, svensk tid, när SVT:s sändning rullade igång den 11 september 2001 – två flygplan hade dundrat rakt in i de båda tvillingtorn i New York som utgjorde World trade center. Ungefär så mycket visste världen i det läget om vad som hade hänt.

– Jag minns att jag satt på Rapports redaktion på eftermiddagen och såg plötsligt en bild med en skyskrapa och att det rök ur ett hål på fasaden. Jag förstod inte vad som hade hänt, men så kom det plötsligt ett plan till och körde in i huset, säger Bo-Inge Andersson, mångåring utrikesreporter och kommentator på SVT Nyheter.

11 september

– Då minns jag att rusade över till en annan byggnad och in i studion till SVT:s dåvarande dygnet runt-sändande nyhetskanal SVT24.

Lång erfarenhet bakom analysen

Uppdraget var att sätta den pågående händelsen i ett sammanhang, vid halv fyra-tiden på eftermiddagen den 11 september 2001 visste man egentligen inte mer än att två flygplan dundrat rakt in World trade center i New York. Förmodligen rörde det sig om ett attentat.

Så här sade Bo-Inge Andersson i sändningen samtidigt som de dramatiska bilderna från Manhattan rullades ut:

”Efter den här katastrofen kommer världen nog inte se likadan ut. Jag tror att det kommer att få våldsamma konsekvenser, om det nu är ett attentat som det verkar. När det gäller säkerhetkontroller, när det gäller terrorismbekämpning, när det gäller övervakning av luftrum och skyskrapor. Jag tror att vi kommer att få mer av en värld som bevakar efter det här.”

Vad var det som fick dig att i det läget förutspå framtiden på det sättet?

– Det var närmast mina erfarenheter på 1970- och 1980-talen med den italienska och framför allt den tyska terrorismen – alltså Röda brigaderna i Italien och Baader-Meinhof i Tyskland, säger han.

– Övervakningen hade ökat i de drabbade samhällena, misstänksamheten hade ökat. Det gjordes inskränkningar i fri- och rättigheterna i samhället och det skedde en till största del överdriven häxjakt på olika vänstergrupper som drogs över en kam – alla ansågs som ”terroristsympatisörer”. Det blev ett tillfälle för dåtidens mycket konservativa krafter att göra upp med vänsterfolk.

– Under de värsta terroriståren påverkade detta atmosfären i samhället – och det var vad jag såg framför mig även den 11 september 2011. Men i mycket större skala.

Tidiga med al-Qaida-kopplingen

I studion den där tisdagseftermiddagen 2001 satt även Afghanistan-kännaren Nina Hjelmgren. Hon var egentligen på plats för att andra skäl, men fick i uppdrag att kommentera det som inträffat.

Hon kopplade attentaten till terrorgruppen al-Qaida och pekade ut dess ledare Usama bin Ladin. Så här sade Hjelmgren:

”De senaste dagarna har talibanerna föreslagit ett utbyte av de åtta fängslade utländska biståndsarbetare som finns i Kabul i Afghanistan, anklagade för att sprida kristendom. Man har föreslagit att de här åtta ska bytas mot den blinde muslimske ledaren Omar Abdel-Rahman, som då sitter fängslad i USA, efter attentatet mot just World trade center 1993. De senaste dagarna har det förekommit självmordsbombare på olika platser, bland annat mot oppositionsledaren Ahmad Shah Massoud (dödad 9 september 2001), från talibanernas sida.”

– Vi var alltså mycket tidiga med den uppgiften. Men vi visste inte mycket under de första minuterna, vi fick tala till bilderna och tala allmänt om situationen i området i väntan på mer fakta.

Med något slags facit på hand, 15 år efter din första kommentar om 11 september-attackerna. Hur har det globala säkerhetsläget förändrats i världen?

– Attackerna inledde en hittills femton år lång period av terrorskräck och påfrestningar på många samhällen. Och det är viktigt att påpeka att fler muslimer anses ha dödats i denna terror än människor i väst.

”Ledde till kaos och inbördeskrig”

Bo-Inge Andersson ser en direkt linje mellan dåden 11 september 2001 och terroristorganisationen IS framfart idag. USA:s före detta president George W. Bush var övertygad om att Iraks diktator Saddam Hussein var inblandad i attentaten, han skulle straffas och USA inledde sitt krig mot honom 2003.

– Detta ledde till kaos och inbördeskrig, och bland grupperna fanns ”al-Qaida i Irak” som sedan har blivit terrororganisationen IS. Så katastroferna i Irak och Syrien och överallt annars hänger ihop med attentaten för femton år sedan.

– Det inleddde också en annan mardrömslik situation – de ökande motsättningarna i västliga samhällen om islam. Högerpopulistiska partier växte sig starka och misstänksamheten mot muslimer blev allt större. Dessa motsättningar kan göra många staters politiska liv instabila i framtiden.

Kort fakta: 11 september

Morgonen den 11 september 2001 kapades fyra plan av 19 terrorister med kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Två av planen flögs med avsikt in i tvillingtornen vid World Trade Center i New York, som rasade.

Det tredje kraschade in i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania.

Upp till 18.000 personer fanns på plats vid World Trade Center när planen träffade tornen och de flesta hann alltså evakueras.

Sammantaget dödades 2.977 människor i attackerna.

Tusentals frivilliga hjälpte efter attackerna till att rädda och ta hand om andra offren samt att städa upp efter förödelsen. Vid en ceremoni 30 maj 2002 plockade man upp den sista biten stål efter World Trade Center.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

11 september

Mer i ämnet