Se Ulrika Bergstens gripande reportage om bröderna Abdel och Wisen, 4 och 3 år, och deras familjs flykt i Europa. Foto: Ronald Verhoeven/SVT

SVT:s korrespondent: Vi är stumma inför det vi ser

Uppdaterad
Publicerad

Vi står stumma inför den folkvandring vi ser över den ungerska gränsen, säger SVT:s korrespondent Ulrika Bergsten, som tillsammans med fotograf Ronald Verhoeven befinner sig mellan Serbien och Ungern, där flyktingar kämpar för att ta sig in i Europa.

– Vi har varit vid den ungerska gränsen till Serbien i dag, där taggtrågsstängslet ska färdigställas. Vi har sett jättemånga tagit sig igenom stängslet. Vi har mött många barnfamiljer, något som är nytt – förut har inte barnfamiljer flytt i så här stor utsträckning. Många kommer från Syrien, berättar Ulrika Bergsten.

SVT:s team har själva bevittnat hur flyktingarna tar sig igenom de många och stora hål som finns i stängslet. Därifrån går de till fots i 45 gradig hetta.

#flykt

– Men de hamnar snart rakt i händerna på poliserna, som väntar på dem. Därifrån tas de till uppsamlingsläger.

Men flyktingarna vill inte bli registrerade i Ungern, utan hoppas ta sig vidare, framför allt till Tyskland.

Wisen, 3, går timmar i hettan

Ulrika Bergsten säger att de står stumma inför den folkvandring de ser vid den ungerska gränsen.

– Vi träffade en familj med två söner, bröderna Abdel och Wisen. Abdel är fyra år och har ett hjärtfel, så hans föräldrar får bära på honom. Wisen, som bara är tre år gammal, får då gå själv i timmar i hettan.

När familjen och andra flyktingar insåg, efter timmars promenad och lång tid i gassande sol i uppsamlingslägret, att de skulle skickas tillbaka till Ungern och registreras där, flydde de tillbaka samma väg, i samma hetta. Målet är att ta sig in oregistrerade, så att inte flyktingarna, i enlighet med Dublinförordningen, skickas tillbaka till ursprungslandet Ungern oavsett var de sedan kommer i EU.

Hur är det som reporter att se allt det här?

– Jag har aldrig sett så många människor på vandring, och så många småbarn. Det är inga trashankar, utan de flesta är medelklass från storstäder i Syrien som flyr för sina barns framtids skull. De är inte alls förberedda på det de möter här, berättar Ulrika Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet