Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent. Foto: SVT

SVT:s korrespondent: Allt tyder på Boko Haram

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att det är Boko Haram som genomfört sprängattentatet i Abuja idag. Det säger en diplomatkälla till SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Diplomaten, som är stationerad i Abuja på en sydeuropeisk ambassad, har god kännedom om Boko Haram.

– Attentatet inträffade i en förort till Abuja och flera ur vår nigerianska personal blev vittne till explosionen. De berättar om kroppar som flög och att det var fruktansvärt, säger diplomaten, som vill vara anonym.

Boko Haram

Inga officiella siffror på dödsoffer har ännu kommit, så i nuläget är det spekulationer. Men siffror talar om över 100 döda. Kanske fler.

Barn dör i dagliga attacker

Boko Haram har det senaste året eskalerat våldet i nordöstra Nigeria, som är terrorgruppens starka fäste. Den nigerianska armén har genomfört en offensiv, men detta resulterat i allt fler attacker mot civila.

Attacker mot kvinnor, barn och byar sker nästan dagligen där uppe. Attacken här följer samma mönster. Man slår inte mot säkerhetsstyrkor utan mot vanliga människor, säger diplomaten.

Och det är skräck som Boko Haram vill uppnå. I takt med att stödet för terrorgruppen har sjunkit har taktiken ändrats till att försöka ingjuta rädsla i människor i stället. Gruppen har tidigare slagit till mot busstationer, där man vet att det rör sig mycket människor. Och att man därmed kan orsaka så många dödsoffer som möjligt.

”Oron sprider sig”

Attacken är den första i Abuja sedan 2011 då Boko Haram slog till mot FN:s högkvarter i staden. Det kan röra sig om ett försök att störa det stundande presidentvalet i Nigeria. Boko Haram vill visa att de fortfarande är starka och kan slå till var de vill.

Det här kommer sannolikt att leda till en debatt säkerheten i landet och om det undantagstillstånd som infördes i nordöstra Nigeria i maj förra året. Som det ser ut har det inte hjälpt utan snarare gjort situationen värre, säger diplomaten.

Boko Haram är fundamentalistisk sekt inom islam som vill införa sharialagar i nordöstra Nigeria. Gruppen har gjort sig känd för sina urskillningslösa attacker mot civila människor. Att Boko Haram slår till i huvudstaden igen ses som ett oroande tecken.

– Abuja har varit lugnt ett tag. Nu sprider sig oron här igen, säger diplomaten till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet