Foto: TT/SVT

SVT:s korrespondent: ”Brödhyllor har tömts”

Uppdaterad
Publicerad

Många amerikaner har bunkrat upp med mat, vatten och värme för flera dagar för att klara stormen Jonas. ”Det har snöat rejält. Jag uppskattar att vi fått en halvmeter snö på väldigt kort tid”, berättar SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström.

”Staden är lamslagen helt och hållet”.

Erika Bjerström som bor i Washington och säger att stadens borgmästare Muriel E. Bowser varit tydlig med att stormen Jonas är ett snöoväder med dödliga konsekvenser. Än så länge har nio dött i trafikolyckor, något som är överraskande med tanke på hur många som är berörda, säger Erika Bjerström.

– En fjärdedel av befolkningen i USA, mellan 80-85 miljoner, är berörda av den här stormen, säger hon.

Butiker tömda på bröd och ved

Invånarna i Washington har beordrats att hålla sig borta från gator och se till att ha mat och vatten för minst tre dygn.

– När vi var och handlade såg vi hur brödhyllor har tömts och även vedförråd är tömda. Vi har isolerat ett rum i källaren som vi värmt upp ordentligt om det skulle vara så att strömmen går, berättar Erika Bjerström.

I delstaten Kentucky har många som överraskats av snöovädret fastnat i en fem mil bilkö och behövt övernatta i sina bilar.

– Nu är militären ute och förser dem med mat och vatten och försöker se om de behöver mer bensin för att kunna ta sig vidare.

Lokaltrafiken i huvudstaden var inställd och Erika Bjerström pulsade tre kilometer genom staden till SVT:s kontor.

– Det snöar fortfarande och nu börjar det friska i. Risken för drivbildningar ökar och det är väldigt dåligt plogat. Som tur är såg jag att ambulanserna hade snökedjor på hjulen. Det känns som att det är enda sättet att ta sig fram. Den här staden är lamslagen helt och hållet, säger SVT:s korrespondent vid klockan 18.30.

Bättre information sedan stormen Sandy

Men många fler än vid tidigare stormar har varit informerade om att en svår storm är på väg. Sedan stormen Sandy slog till mot landet 2012 har varningssystemen blivit bättre.

– Meteorologer har skaffat sig bättre data- och satellitmodeller och det gjorde att vi redan i onsdags visste att stormen var på väg. Så skolor och kontor stängde redan i fredags och alla större vägar har redan saltas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.