Stefan Åsberg och Niclas Berglund i Diyarbakir. Foto: SVT

SVT:s korrespondenter kontrollerades i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters korrespondenter i Turkiet, Stefan Åsberg och Niclas Berglund, har blivit kontrollerade av polisen ett flertal gånger i sydöstra delen av landet de senaste dagarna. På lördag eftermiddag kom de hem till Istanbul.

Journalisterna greps aldrig, men förhördes under en reportageresa i sydöstra Turkiet och blev utfrågade om sina tillstånd, som var i ordning.

På lördagen åkte Stefan Åsberg och Niclas Berglund hem till Istanbul utan problem.

– Det här är inget som händer bara våra journalister utan något som är vardag där nu, men de har kunnat fortsätta jobba. Läget är lugnt och de är på väg hem, sa SVT Nyheters utrikeschef Ingrid Thörnqvist på lördagsförmiddagen.

Fakta: Pressfriheten i Turkiet

Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers (RUG) pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.

RUG skriver att journalister ofta trakasseras av myndigheterna, och att många har anklagats för att ha ”förolämpat” president Recep Tayyip Erdogan.

Myndigheterna tillämpar sträng censur över information på internet.

Ett flertal medieredaktioner har stängts eller tagits över av myndigheterna sedan det misslyckade kuppförsöket i mitten av juli. I slutet av oktober greps chefredaktören och flera medarbetare på den oppositionella sekulära dagstidningen Cumhuriyet. Sverige har kritiserat gripandena.

Den turkiska människorättsaktivisten Aysegül Tözeren uppgav nyligen i en TT-intervju att 145 journalister är fängslade i Turkiet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.