Foto: TT/SVT

SVT:s Stefan Åsberg: ”Skottarna vill ha revansch”

Uppdaterad
Publicerad

I dag går britterna till val, och skottarna kan komma att få stort inflytande över landets politik efter att rösterna är räknade. Skotska nationalistpartiet spås bli tredje största parti i underhuset och en maktfaktor att räkna med. – De skottska väljarna känner sig lurade av Tories och Labour, säger Stefan Åsberg, SVT:s utsände i Edinburgh.

Efter självständighetsomröstningen i höstas, där nej-sidan vann med knapp majoritet, lovade de konservativa Tories och arbetarpartiet Labour att skottarna skulle få större inflytande över skatter och offentliga utgifter i unionen. Men så har inte blivit fallet.

– De skotska väljarna känner sig lurade. De ser det som att de två tunga partierna gick samman och skrämde den skotska befolkningen att rösta nej. Budskapet var att de inte skulle klara sig själva och att priserna skulle gå upp. Partierna lovade också att skottarna skulle få mer inflytande, men så blev det inte, och det här upprör befolkningen här i Skottland. Det är det som nationalistpartiet lyckats utnyttja, säger SVT:s utsände reporter Stefan Åsberg, på plats i skotska Edinburgh.

Valet i Storbritannien

Han har mött flera som är engagerade i valet, som tänker rösta och ta ställning.

– Det är viktigt för dem att Skottland får en röst i London. Det här är en fråga som betyder väldigt mycket här.

Bli en maktfaktor i Westminister

Skotska nationalistpartiet, SNP, har gjort en väldigt stark valrörelse med ledaren Nicola Sturgeon i spetsen.

– Hon har sopat banan med de välkända politikerna i den enda debatt som tv-sändes här i Storbritannien. Hon är en ganska enkel och effektiv ledare som når ut till väljarna, hon är nära och har arbetarbakgrund, säger Stefan Åsberg.

Skottarna har 59 platser i brittiska underhuset, av 650 totalt, och nationalistpartiet tros ta runt 50 av de platserna, och bli en maktfaktor i Westminster, säger SVT:s utsände.

– Det här gör att valsystemet kan komma att ses över. De är sjätte största parti sett till antalet väljare, men i parlamentet ser man nu ut att bli det tredje största partiet och en maktfaktor att räkna med. Det här gör att valsystemet diskuterats nästan lika mycket som ekonomin inför det här valet.

”Skottarna vill gå sin egen väg”

Brittiska val brukar ha lågt valdeltagande, runt 65 procent, men dagens val spås få fler att gå och rösta.

– Det här är ju en vanlig torsdag, en arbetardag, och folk är på väg till jobbet. De försöker ta sig tid att rösta. Men fler kommer att gå till valurnorna och det verkar som att intresset bland unga är stort, säger Stefan Åsberg.

Hur går snacket bland skottarna?

– Det handlar väldigt mycket om revansch för skottarna. Man vill se en regering som bryr sig mer om det här landet och som inte skär lika hårt i budgeten som de gjort på senare år, vilket har drabbat många svaga grupper här. Sen talas det mycket om självständigheten. Nu känns det som att skottarna vill gå sin egen väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Storbritannien

Mer i ämnet