Ingrid Thörnqvist, utrikeschef Foto: SVT

Varje resa föregås av noggranna förberedelser

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Varje resa för våra journalister till ett riskområde föregås av noggranna förberedelser och riskanalyser. SVT: utrikeschef Ingrid Thörnqvist beskriver hur säkerhetsarbetet går till.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Det är viktigt att bevaka stora händelser i världen, inte minst det nu pågående kriget i Mosul där den irakiska armén och kurdiska styrkor försöker återta IS-kontrollerade områden. Men en sådan bevakning innebär risker och förbereds noga.

Våra utsända måste genomgå grundliga säkerhetsutbildningar och tränas med regelbundna repövningar i olika scenarier. Utbildningarna innefattar kunskap om sjukvård men också hur man ska agera i hotfulla situationer.

Slaget om Mosul 2016-2017

”Ingen anställd tvingas”

SVT:s säkerhetsavdelning vidtar en rad åtgärder för att skydda de utsända och följer fortlöpande utvecklingen i områden där våra journalister befinner sig. Skyddsvästar och hjälmar är självklar utrustning.

Medarbetarna har tydliga instruktioner om hur och när de ska ha kontakt med hemmaredaktionen och det är där besluten fattas om var de ska arbeta.

Ingen anställd tvingas att resa till riskområden mot sin vilja. Men medarbetarna i SVT Nyheters utrikesredaktion ser det som sin uppgift att bidra till att belysa viktiga händelser i världen. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet